Neste levererar hållbart flygbränsle till Singapore

Nestes MY Sustainable Aviation Fuel™ tankas på en flygplats. Foto: Neste

Neste, en ledande producent av förnybart bränsle, har inlett ett samarbete med Singapore Airlines (SIA) Group för att leverera 1000 ton av deras Neste MY Sustainable Aviation Fuel™. Detta gör SIA och dess dotterbolag Scoot till de första flygbolagen att ta emot hållbart flygbränsle (SAF) som producerats i Nestes anläggning i Singapore, vid Changi flygplats.

Bränslet kommer att blandas med traditionellt jetbränsle enligt säkerhetsspecifikationer fastställda av American Society for Testing and Materials (ASTM) och levereras i två omgångar direkt till flygplatsens bränslehydrantsystem – en gång under andra kvartalet 2024 och en gång under fjärde kvartalet 2023.

Världens största SAF-anläggning stärker leveranskapaciteten

Denna utveckling markerar en milstolpe för Neste, speciellt efter utvidgningen av företagets raffinaderi i Singapore i maj 2023. Anläggningen har kapacitet att årligen producera en miljon ton SAF, vilket gör den till den största i sitt slag i världen.

Nestes SAF, som tillverkas av 100% förnybara avfall och restprodukter, kan reducera växthusgasutsläppen med upp till 80% över bränslets livscykel jämfört med traditionellt jetbränsle. Bränslet kan användas i befintliga flygplansmotorer och bränslesystem utan anpassningar.

Framsteg mot klimatmål i luftfartsindustrin

- Detta avtal med Neste är en viktig del av SIA Groups strävan att använda minst 5% hållbart flygbränsle av vår totala bränsleförbrukning till 2030. Ett nära samarbete med våra partners och intressenter, både i Singapore och globalt, spelar en kritisk roll i våra långsiktiga mål för att minska koldioxidutsläpp, säger Lee Wen Fen, chef för hållbarhet hos Singapore Airlines.

Alexander Kueper, vice VD för förnybar luftfart på Neste, tillägger:

- Singapore Airlines och Scoot är våra första kunder som gynnas av våra integrerade leveransmöjligheter till Changi flygplats. Leveransen av lokalt producerat SAF till Changi flygplats är en viktig del i vår strävan att stödja flygindustrin och regeringar i regionen att nå sina utsläppsminskningsmål. Singapore är en ledande flyghub i Asien och Stillahavsområdet, och denna leverans av SAF, tillsammans med de nyligen tillkännagivna nationella målen för SAF, förhoppningsvis främjar en bredare användning av SAF i hela regionen. Vi ser fram emot att utöka vårt samarbete med Singapore Airlines samt att leverera till andra flygbolag som besöker Changi flygplats.

Källa: Pressmeddelande från Neste