Sveriges största solparker byggs i Hultsfred

Bild av VD Nikolaj Holtet Hoff

Nordic Solar har nyligen startat byggandet av Hultsfreds solcellspark med en kapacitet på 92 MWp. Denna solcellspark förväntas vara ansluten till det svenska elnätet i slutet av 2025 och beräknas producera 100 GWh per år, vilket motsvarar elförsörjningen till cirka 26 600 europeiska hushåll per år. Detta projekt markerar företagets ambition att etablera flera storskaliga solcellsparker i Sverige. Totalt har Nordic Solar projekt på över 600 MWp i sin utvecklingsportfölj.

VD:n för Nordic Solar, Nikolaj Holtet Hoff, kommenterar: "Sverige är ett av våra grannländer och en betydande plats för oss att investera i. Vi ser en enorm potential och ett behov av att främja användningen av förnybar energi i Sverige. Våra planerade projekt kan verkligen göra skillnad. Genom att investera i områden med gott om soltimmar, som Hultsfred, kan vi bidra avsevärt till utbyggnaden av solenergi i Norden. Vi är glada att kunna påbörja byggandet av vår andra solcellspark i Sverige, som också är den största vi någonsin har byggt här."

Den kommer att anslutas via en ny transformatorstation som E.ON Sverige precis har påbörjat byggandet av, där Nordic Solar var med och tog det första spadtaget i slutet av april. Denna nya transformatorstation i Hultsfred kommer att möjliggöra anslutningen av flera solparksprojekt med en sammanlagd kapacitet på cirka 200 MWp, varav Nordic Solars projekt står för 92 MWp. Detta innebär en betydande ökning av solenergianslutningen till det svenska elnätet.