Energiföretagens framtid - Klimatomställning i fokus

Foto: Mattias Jönsson / Energiföretagen

Energiföretagen Sverige bildades för nästan åtta år sedan och under denna tid har energifrågan blivit en av de mest framträdande i samhällsdebatten och på den politiska agendan. Energiföretagens roll som en central samlande röst för branschen har förstärkts betydligt.

Vid årets föreningsstämma lämnade Fridolf Eskilsson, vd för Jönköping Energi, Energiföretagens styrelse efter att ha tjänstgjort i totalt sex år, inklusive de tre senaste som ordförande. Sezgin Kadir, vd och koncernchef för Kraftringen Energi AB, har nu tillträtt som ny ordförande.

"Energiföretagen Sverige har under sin tid sedan bildandet visat förmågan att samordna branschen, driva på politiken och påverka opinionen. Nu står vi inför en tid av betydande förändringar, och jag ser fram emot att tillsammans med våra medlemmar arbeta för att främja klimatomställningen och ett hållbart energisystem samtidigt som vi prioriterar våra kunder. Det är en stor ära för mig att bli vald till ordförande för den branschorganisation vars medlemmar bidrar till ett konkurrenskraftigt Sverige," säger Sezgin Kadir, ordförande för Energiföretagen Sverige.

Energilandskapet har genomgått betydande förändringar sedan Energiföretagens bildande 2016. Vid årets föreningsstämma presenterades därför föreningens nya långsiktiga mål, där fokus ligger på att säkerställa tillgången på rätt kompetens och skapa förutsättningar för att bygga ett robust, leveranssäkert och konkurrenskraftigt energisystem.

"Hela världen står inför utmaningen att fasa ut fossila bränslen, och svenska företag är i framkanten av denna omställning genom elektrifiering. Våra medlemsföretag måste nu samarbeta med politiken och näringslivet för att göra en av de största satsningarna i Sveriges historia. Sezgin Kadirs långa och engagerade insats för energibranschens utveckling, kombinerat med erfarenhet från ledande befattningar i medlemsföretag, utgör en tydlig styrka. Våra nya långsiktiga mål, som antogs vid stämman, säkerställer att vi alla arbetar mot samma mål - att göra det fossilfria samhället möjligt," säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen Sverige.