Samarbete för grön omställning i Västerbotten

Foto: Ashes Sitoula / Unsplash

Boliden, Nevel, Skellefteå Kraft och Sveaskog har ingått en avsiktsförklaring om att genomföra en förstudie för att etablera en värdekedja för vätgas och biobränslen i Västerbotten. Detta har som mål att på sikt fasa ut användningen av fossila bränslen vid smältverket Rönnskär.

Företagen delar en gemensam ambition att minska koldioxidutsläppen i samhället. Under förstudien ska aktörerna utforska möjliga lösningar för att minska utsläppen vid Rönnskär i Skellefteå. De bidrar med olika expertis inom värdekedjan: Sveaskog med skogsråvaror, Skellefteå Kraft med erfarenhet av förnybar energi, Nevel med tekniskt kunnande inom infrastruktur, och Boliden med metallproduktion. Tillsammans förstärker de varandras möjligheter och knyter samman flera sektorer.

Förstudien, som leds av Sweco, kommer att undersöka den tekniska potentialen för ett storskaligt industrikluster för produktion och användning av hållbart producerad energi som biokol och vätgas.

Mats Gustavsson, energidirektör på Boliden, framhåller att en lokal värdekedja är central i övergången till fossilfri energi och att detta är viktigt både för Rönnskär och den generella elektrifieringen i samhället.

Joachim Nordin, koncernchef på Skellefteå Kraft, betonar att sektorsövergripande samarbeten kan maximera värdeskapandet av förnybar energi för Sverige.

Per Callenberg, chef för Hållbar Affärsutveckling på Sveaskog, vill bidra med skogsråvara för att öka efterfrågan på skogsprodukter och underlätta övergången till en metallurgisk industri med mindre fossila bränslen.

Stefan Johnsson, Commercial Director på Nevel, ser fram emot samarbetet för att stödja en gemensam ambition om klimatomställning och stärka samhällets långsiktiga fördelar, samt stärka kundernas konkurrenskraft.

Förstudien kommer att pågå i sex månader och sedan kommer parterna att utvärdera resultaten och diskutera vidare samarbete.