Dialog om effektbrist och elförsörjning

Eva-Marie Rönnbäck och Ann-Marie Gelius från Vattenfall Eldistribution delar information om nuvarande och framtida projekt i Västernorrlands län. Fotograf: Patric Leonhed

Sammanfattningsvis har Övik Energi, i samarbete med Länsstyrelsen Västernorrland och Region Västernorrland, organiserat ett kunskapsseminarium och dialog om hållbar elförsörjning med fokus på Örnsköldsvik och regionen i övrigt. Seminariet samlade deltagare från näringslivet, elnätsägare, akademin, tjänstepersoner samt politiker från kommunal och regional nivå.

Under förmiddagen inleddes evenemanget med presentationer av investeringar i den gröna omställningen i Örnsköldsvik och Västernorrland. Därefter hölls föredrag av Svenska Kraftnät och Vattenfall Eldistribution om utmaningar och planer för att möta det ökande elbehovet och effektbristen. Lokala företag som Ørsted och BAE Systems Hägglunds presenterade sina fallstudier och utmaningar kring elförsörjning och energisystemet.

Seminariedagen avslutades med en summering av dagens innehåll och en frågestund. Roland Nordin, VD för Övik Energi, betonade behovet av att samarbeta för att möta det nuvarande och framtida behovet av elkapacitet i Örnsköldsvik och Västernorrland.

Dessutom fortsatte det nyinrättade rådet med ett separat möte för att vidareutveckla lärdomarna från förmiddagens diskussioner i sitt arbete med den regionala nätanalysen. Detta tyder på ett fortsatt engagemang för att adressera och lösa utmaningarna inom energiförsörjningen på lokal och regional nivå.