Vestas säljer andel i Afrikas flaggskepps vindkraftspark till BlackRock-fond

Vindkraftsprojektet, beläget vid Turkanasjöns stränder i norra Kenya, är en av de största vindkraftsparkerna i drift i Afrika. Enligt Vestas genererar projektet tillräckligt med el för att täcka ungefär 14 procent av Kenyas totala elbehov. Symbol- och arkivbild

Den danska vindturbinstillverkaren Vestas har sålt sin andel i det markbaserade vindkraftsprojektet Lake Turkana i Kenya, efter att en tidigare affär med teknikjätten Google avbröts.

Vestas, som levererat 365 av sina V52-850 vindturbiner till det 310 megawatt starka projektet Lake Turkana, bekräftade den 19 februari att de sålt sin 12,5 procentiga andel i vindkraftsparken. Vestas kommer dock fortsätta att underhålla turbinerna på plats.

Climate Finance Partnership (CFP), förvaltat av den globala investeringsjätten BlackRock, har köpt Vestas andelar för ett ej offentliggjort pris. Affären offentliggjordes först i mars 2023, efter att Google dragit sig ur planerna på att köpa samma andel.

En av Afrikas störst parker

Vestas förklarar att försäljningen av deras andelar speglar ett bredare tillvägagångssätt att bidra till utvecklingen av vindkraftsparker utan att bli långsiktiga ägare.

Lake Turkana-projektet inkluderar även en 428 kilometer lång transmissionsledning, vars byggnation försenades på grund av politisk och ekonomisk osäkerhet innan vindkraftsparken officiellt invigdes 2018.

Källa: Vestas