Ei påpekar - Elnätsföretag måste anpassa sig

Foto: Anastasia Zhenina / Unspalsh

Från och med den 1 november 2023 trädde krav på kvartsmätning i kraft, vilket gäller samtliga elkunder utan undantag, inklusive de som använder högspänning och gränspunkter. Energimarknadsinspektionen (Ei) uppmanar nu alla elnätsföretag att följa dessa nya regler och anpassa sig till kvartsmätning.

Enligt Ei:s föreskrifter har elnätsföretag möjlighet att fortsätta använda timmätning under vissa förutsättningar fram till den 1 januari 2025. Dock gäller inte denna övergångsregel för högspänningsanläggningar eller för överföring mellan olika elnät, så kallade gränspunkter.

Det är av särskild vikt att anläggningar med stora energimängder korrekt mäts när marknaden gradvis övergår till handel i kvartar. Utebliven kvartsmätning kan negativt påverka systembalansen och därmed även prisbildningen på elmarknaden. Med detta i åtanke genomför Ei planerad tillsyn mot 20 utvalda elnätsföretag avseende kvartsmätning.

Initiala resultat från tillsynen visar att över hälften av de 20 granskade elnätsföretagen inte har implementerat kvartsmätning för sina högspänningskunder och i gränspunkter. De företag som brister har hittills hänvisat till olika orsaker såsom problem med IT-system, tekniska hinder och behovet av att planera arbetet tillsammans med kunden.

Enheten chef Karin Edvardsson påpekar: "Det är allvarligt att nätföretagen ännu inte har infört kvartsmätning för högspänningsanläggningar och i gränspunkter. Beslutet om dessa krav fattades av regeringen i maj 2022 och trädde i kraft i november 2023."

Eftersom tillsynen redan har avslöjat bristande efterlevnad av regelverket kommer Ei fortsätta med granskningen och öppna fler tillsynsärenden mot elnätsföretag under våren 2024. Om brister upptäcks kan Ei kräva att företaget vidtar åtgärder och kan även förena sådana krav med sanktioner.