Wasalines färja ska drivas med e-metanol

Aurora Botnia färjan Foto: Wasaline

Liquid Wind, Umeå Energi och Wasaline har avtalat om att köpa och sälja e-metanol från en elektrobränsleanläggning i Umeå.

Tillsammans utforskar de möjligheten att driva Wasalines hybridfärja, Aurora Botnia, med detta e-metanol för att minska koldioxidutsläppen på rutten mellan Vasa i Finland och Umeå i Sverige.

Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind säger: "Vi är stolta över att samarbeta med Wasaline för att driva Aurora Botnia färjan med e-metanol. Avsiktsförklaringen visar på de stora möjligheterna och den växande efterfrågan på elektrobränslen i och utanför Norden. Tillsammans med Umeå Energi utvecklar vi nu lokal och regional infrastruktur och bränsleförsörjning i norra Sverige."

Jan Ridfeldt, vd för Umeå Energi, fortsätter: “Jag är mycket glad över att vi utökar vårt samarbete med Liquid Wind och välkomnar Wasaline till vår uppskattade lista över partners. Detta gränsöverskridande samarbete är avgörande för oss eftersom vi strävar efter att göra den nödvändiga övergången till en hållbar framtid.”

Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, kommenterar: "Tillsammans med Liquid Wind och Umeå Energi undersöker vi möjligheterna och utmaningarna med att göra vår sträcka koldioxidneutral som en del av en grön korridor mellan Vasa och Umeå. Genom att använda e-metanol som ett alternativ skulle vi använda elektrobränsle som är lokalproducerat, vilket också minimerar transportavstånden. Vi ser fram emot att tillsammans undersöka detta alternativ.”

Produktionen från elektrobränsleanläggning FlagshipTHREE, som utvecklas av Liquid Wind, förväntas starta 2027 med 100 000 ton e-metanol per år.