Exxon Mobil i rättstvist - saknar köpintresse gällande Hess i Guyana

Under 2016 förvärvade Hess en tredjedel av icke-opererad andel i kontraktsområdet Block 42, som ligger utanför Surinam längs den så kallade nordöstra marginalen av Sydamerika. Deepwater Block 59, som ligger i norr och gränsar till Block 42, tilldelades Hess och samarbetspartnerna ExxonMobil och Equinor 2017. Foto: Hess

Exxon Mobils VD, Darren Woods, förtydligade nyligen att bolagets strävan efter skiljedomsförhandling inte handlar om att köpa upp Hess Corp, utan om att fastställa sina rättigheter över Hess tillgångar i Guyana. Detta i ljuset av en tvist med Chevron om ett affärsförslag värt 53 miljarder dollar.

Woods, som uttalade sig offentligt för första gången om fallet, framhöll att Exxon inte hade avvaktat Chevrons tillkännagivande om affären med Hess om de haft för avsikt att förvärva Hess. "Vi försvarar det vi ser som en grundläggande rättighet," sa Woods till Reuters under energikonferensen CERAWeek i Houston.

Innefattar en förköpsrätt

Chevron och Hess har motsatt sig Exxons tolkning av det gemensamma driftsavtalet som styr konsortiet ansvarigt för all oljeproduktion i Guyana, där Exxon hävdar att det innefattar en förköpsrätt.

Hess har meddelat att affären kanske inte kommer att kunna slutföras enligt den tidigare uppskattningen, mitten av 2024.

Exxon utesluter inte möjligheten att förvärva Hess hela 30%-iga andel i det enorma Stabroek-området utanför Guyanas kust, vilket skulle öka Exxons andel till 75%. Exxon innehar för närvarande en 45%-ig andel med Hess och Kinas CNOOC Ltd som minoritetspartner.

Största oljeupptäckter

Stabroek är huvudpriset i Chevrons bud på Hess. Området står för de största oljeupptäckterna på nästan två decennier och förväntas producera över 1,2 miljoner fat olja och gas per dag till 2027.

Ett eventuellt förvärv av Hess tillgångar i Guyana skulle vara det sista beslutet i en trestegsprocess, förklarade Woods. Exxon vill först fastställa att de innehar förtursrätt över Hess tillgång i Guyana. Därefter avser de att fastställa värdet på Hess tillgång tillsammans med partner, innan de överväger om det är meningsfullt för Exxon att ta på sig den investering som krävs för att hålla en större andel av blocket.

Öppen dörr

- Vi måste klara av det första hindret, vilket är en överenskommelse om att en förköpsrätt existerar i avtalet, sa Woods. Han lämnade dörren öppen för ett eventuellt erbjudande om hela eller delar av andelen.

En talesperson för Chevron har inte svarat på en begäran om kommentar gällande Woods uttalanden.

Exxon är medvetna om Hess önskan om en snabb lösning på tvisten och kommer att "vara mycket samarbetsvilliga för att underlätta en snabb lösning", sa Woods.

En affärsfråga

Han nämnde inte någon specifik tidslinje för när en slutgiltig lösning om Hess tillgångar kan förväntas. Skiljedomsförfarandet kan ta fem till sex månader, enligt en annan exekutiv.

Woods avböjde att kommentera om han skulle träffa Chevron VD Michael Wirth eller Hess VD John Hess under veckan.

Detta är en affärsfråga, betonade Woods till Reuters.

- Vi kommer att vara en konstruktiv kraft när vi arbetar för att hitta rätt svar.

Källa: Reuters