Abengoa bygger stor belgisk biomassafabrik

Abengoas etanolfabrik i Rotterdams hamn. Foto: Abengoa

Spanska Abengoa har vunnit kontraktet att bygga en av Europas största biomassafabrik i Belgien, med ett värde på runt 2 miljarder svenska kronor.

Enligt Abengoa är fabriken även störst i sitt slag i världen, åtminstone av de som ligger på ritbordet.

Belgiska energibolaget Belgian Eco Energy har valt Spaniens Abengoa som leverantör av en ny biomassafabrik till staden Gent, skriver spanjorerna i ett pressmeddelande.

Anläggningen kommer att använda träpellets och restprodukter från jordbruket. Det är meningen att projektet ska kunna skapa upp till 1 100 jobb i uppbyggnadsfasen. Däremot är det inte klart när projektet måste vara slutfört.

Abengoa står bakom och är även ansvarig för driften av ett antal biomassaprojekt i Europa, Latinamerika och i Förenta staterna. Under förra månaden öppnades företagets första kommersiella anläggning, som drivs av de så kallade andra generationens biobränslen i USA.

Kostnaden för anläggningen i Hugoton, Kansas, uppgick till 500 miljoner dollar. Verket, som använder 1000 ton biomassa och djuravfall per dag, kommer att producera nästan 90 miljoner liter etanol per år.

Källa: Belgian Eco Energy