Havsenergi närmar sig kommersialisering efter ökat stöd och investeringar

Pelamis vågenergiomvandlare under de sista testerna i hamnen i Peniche, Portugal. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Dipl. Ing. Guido Grassow

Under 2023 tog sektorn för havsenergi stora kliv mot kommersialisering, enligt statistik från Ocean Energy Europe. Trots låg marknadsnärvaro i det förflutna har nyligen införda nationella stödåtgärder förändrat utsikterna avsevärt. Med hjälp av EU-finansiering och nationellt inkomststöd planerar nu branschen att sätta upp 137 MW av tidvatten- och vågenergiprojekt under de kommande fem åren.

Detta har lockat stora energiföretag att investera i eller bli partner i projekt, vilket har startat en industriell revolution inom sektorn.

Stödåtgärder i Storbritannien och Frankrike driver på tidvattenenergin

Storbritannien och Frankrike, två av de ledande marknaderna för tidvattenenergi globalt, har nu infört per/kWh-stöd för tidvattensgårdar, vilket ökat den aktuella projektportföljen till 127 MW för de kommande fem åren. För att säkerställa fortsatt industrialisering är det avgörande att Storbritanniens CfD-ringfence och de kommersiella tidvattensupphandlingarna som utannonserades av den franske presidenten Emmanuel Macron genomförs.

Teknologiska framsteg och finansiellt stöd lyfter vågenergin

Vågenergi har nått höga nivåer av teknologisk mognad, vilket visas av privata investeringar i aktuella projekt. Oavbrutet EU-stöd har bidragit till förbättring av fullskaliga prototyper och initierat de första pilotanläggningarna. Liksom för vind- och solenergi krävs dock nationellt inkomststöd för att vågenergi ska kunna bli en ny industriell framgångssaga i Europa.

Ökat intresse och investeringar från privata sektorn

Som förväntat har ökad marknadssynlighet på nationell nivå tillsammans med tekniska framsteg lockat en aldrig tidigare skådad uppmärksamhet från den privata sektorn. Stora energiföretag bygger nu sina egna havsenergiteknologier eller ingår partnerskap i befintliga projekt. Privata investeringar i sektorn ökade också avsevärt under 2023 – med hela 75%.

Rémi Gruet, VD för Ocean Energy Europe, kommenterar:

- Inkomststöd på nationell nivå skapar bankabilitet för projekt och synlighet på marknaden för investerare. Det är huvuddrivkraften för privata investeringar, ett budskap som OEE konsekvent förmedlat och som åter igen speglas i fakta och siffror.

Bidrag till sektorns industrialisering

Tillsammans med investeringsstöd på EU-nivå – fortfarande nödvändigt för pilot- och förkommersiella projekt – bidrar detta till att starta sektorns industrialisering.

- CfD-ringfencet för tidvattenenergi i Storbritannien måste upprätthållas, säger Rémi Gruet och de kommersiella uppropen för tidvattenenergi som utannonserats av president Macron behöver nu genomföras. Inkomststöd för vågenergi bör särskilt främjas i Portugal, Spanien och Irland. Detta kommer att säkerställa att investerare fortsätter att sätta ut projekt i vattnet, sänka kostnaderna och göra havsenergi till den inhemskt förankrade industri den kan vara.

Källa: Ocean Energy Europe,