Karlstads Energi hjälper Ukraina med elförsörjning

Foto: Karlstad Energi

Karlstads Energi stödjer Ukraina genom att skänka transformatorer för att stärka deras energiinfrastruktur.

– Vi vill uttrycka vår solidaritet med Ukraina och genom denna leverans kan vi framför allt hjälpa civilbefolkningen, vilket känns mycket bra, säger Linda Östberg, chef för värme och kyla på Karlstads Energi.

När Karlstads Energi uppgraderade transformatorer på sin reservanläggning i Yttre hamn i Karlstad bestämde de sig för att donera två transformatorer till Ukraina via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Transformatorer är avgörande för att säkerställa en stabil och effektiv eldistribution.

– Tidigare har det inte varit ett stort behov av gamla transformatorer, men situationen har förändrats eftersom Ryssland riktar in sig på att förstöra elförsörjningen. Det gör det svårt att få tag på denna typ av utrustning. Nu är även begagnad utrustning mer eftertraktad än nyproducerad eftersom den kan levereras snabbare. Att få tag på ny utrustning tar längre tid just nu, förklarar Linda Östberg.

Donationen är resultatet av ett nära samarbete med ABB och Hitachi Energi, som tog oljeprover och testade transformatorerna för att säkerställa att de var lämpliga för användning. JD-Gruppen bidrog med dokumentationen.

Karlstads Energi hoppas kunna donera fler transformatorer senare under sommaren.