Daimler Buses inleder partnerskap med BMZ Poland för utveckling av nya elbussbatterier

Tillverkning vid polska batteriföretaget BMZ. Foto: Daimler Buses

Daimler Buses har ingått ett strategiskt partnerskap med det polska batteriföretaget BMZ Poland för att utveckla nästa generations batterier för elektriska bussar. Det nya batteriet, kallat NMC4, avser att ersätta den nuvarande NMC3-tekniken och lovar högre energitäthet och längre livslängd.

Det nya batterisystemet, som planeras vara tillgängligt från mitten av detta decennium, kommer att ha en betydligt längre räckvidd och en ultralång livscykel, vilket är avgörande för att möta framtida behov i kollektivtrafiken.

Innovativ batteriteknik för framtidens elbussar

Daimler Buses, som tidigare använt batterier från Akasol och BorgWarner för sin eCitaro-bussfamilj, samt alternativt LMP-batterier från BlueSolutions, ser detta som ett stort steg framåt i sitt åtagande att erbjuda CO2-neutrala nya fordon i Europa senast år 2039. I stadstrafiken är målet att nå detta redan 2030.

Michael Klein, operativ chef på Daimler Buses, betonar vikten av samarbetet:

- Samarbetet kombinerar Daimler Buses expertis inom bussutveckling och produktion med BMZ:s tekniska kunskaper om kraftfulla litiumjonbatterier för tunga fordon. Jag ser fram emot att utveckla en ny framstående generation av batterier för våra elektriska bussar. Detta är en viktig milstolpe i omställningen till utsläppsfri kollektivtrafik i Europa.

Förstärkt produktion och nya möjligheter

Tomasz Jankowski, General Manager för BMZ Poland, uttrycker sin entusiasm över partnerskapet:

- Utvecklingen och produktionen av förstklassiga system för elbussar har varit vår strategi i ett decennium. Jag ser detta samarbete som ett erkännande av vår tillväxtstrategi och investeringar i marknaden för elbussar. Nu kan vi tillsammans med Daimler Buses implementera denna strategi i mycket större skala.

Paweł Kępski, chef för affärsenheten EV hos BMZ Poland, tillägger att produktionen kommer att utökas i Gliwice. Anläggningen blir den första i sitt slag inom EU som är avsedd för produktion av bussbatterier, komplett med en helautomatisk monteringslinje.

Denna utveckling markerar en viktig utveckling inom sektorn för elektriska bussar och stärker båda företagens position på den växande marknaden för hållbara transportlösningar.

Källa: Sustainable Bus