Svenskar prioriterar hållbarhet trots högre elpriser

Anna Hed, ansvarig för Customer och Business transformation och rådgivare till energisektorn på EY Sverige EY Anna Hed

Elpriserna i Sverige har varierat kraftigt de senaste åren på grund av geopolitisk osäkerhet och energibrist i Europa. Detta har lett till att många hushåll känner att de har begränsade resurser för att hantera dessa prisfluktuationer. En global undersökning, som inkluderade 1 000 svenska elkonsumenter, visar att 57 procent av de svenska deltagarna inte skulle kunna hantera en elräkningsökning på 10 procent. Undersökningen påpekar också att personer med högre inkomster investerar i sina fastigheter för att minska sina energikostnader.

EY, ett rådgivnings- och revisionsföretag, analyserar elkonsumenternas attityder till olika energirelaterade frågor årligen. Årets rapport visar att svenska elkonsumenter upplever en stark ekonomisk press på grund av elpriserna. Över hälften av de svenska elkonsumenterna (57%) säger att de inte skulle klara en ökning av elräkningen med 10 procent. Dessutom skulle mer än två tredjedelar av elkonsumenterna kontakta sin elleverantör för att söka hjälp om elpriserna steg ytterligare. Detta ökar priskänsligheten hos konsumenterna.

- Förutom att de möter högre kostnader, letar konsumenterna aktivt efter sätt att minska sina elräkningar. Detta förändrar konsumentbeteendet och elbolagen måste snabbt anpassa sig. De behöver inte bara justera sina prissättningsstrategier utan även bli mer proaktiva i att erbjuda energieffektiva lösningar och stöd. Denna dynamik påverkar inte bara relationen mellan elkonsumenter och elbolag, utan också utvecklingen av energimarknaden med större efterfrågan på transparenta, flexibla och kundvänliga tjänster, säger Anna Hed, ansvarig för kund- och verksamhetsförändring och rådgivare inom energisektorn på EY Sverige.

Konsumenter med högre inkomster investerar i sina fastigheter för att minska sina elräkningar

Trots höga elpriser och strama ekonomiska förhållanden är hållbarhet en prioritet för svenska elkonsumenter. Nästan två av fem elkonsumenter är villiga att betala mer för hållbar el. Konsumenterna förväntar sig också att el- och energibolagen gör allt de kan för att hålla nere priserna. Höga elpriser markerar också en skillnad mellan olika inkomstgrupper, där de med högre inkomster kan investera i sina fastigheter för att minska sina energikostnader, medan de med lägre inkomster har svårare att göra samma investeringar.

- Trots höga elpriser och ekonomisk press förblir hållbarhet en prioritet för svenska elkonsumenter, och många är villiga att betala mer för grönare alternativ. Förmågan att betala mer för hållbar energi kan dock vara en fördel för dem med bättre ekonomi. På samma sätt har de med högre inkomster möjlighet att investera i energieffektiva lösningar, vilket sänker både deras klimatavtryck och energikostnader. Däremot riskerar de med lägre inkomster att fastna med mindre effektiva energisystem och därmed högre kostnader, vilket kan leda till ännu sämre ekonomi. Detta kan bli en ond cirkel, säger Anna Hed.