USA förbjuder import av ryskt uran

Lagen har fått starkt stöd från ledamöter på båda sidor i senaten, inklusive Joe Manchin och John Barrasso från energi- och naturresurskommittén, som betonar att lagen både stärker USA:s energisäkerhet och stöder den inhemska kärnkraftsindustrin. Foto: US Government

USA:s senat har godkänt en ny lag som förbjuder importen av låganrikat uran (LEU) som producerats i Ryssland eller av en rysk enhet. Lagen, som nu skickas till president Joe Biden för påskrift, är en del av åtgärderna för att minska beroendet av ryska energiresurser och stärka den inhemska uranproduktionen.

Lagen, benämnd Prohibiting Russian Uranium Imports Act, omfattar inte bara förbud mot import av ryskproducerat oanvänt LEU, utan också mot LEU som "har bytts mot det förbjudna uranet eller på annat sätt erhållits i syfte att kringgå förbudets restriktioner", enligt en sammanfattning från USA:s senat.

Strängare restriktioner för ryskt uran

USA:s energidepartement (DOE) kan dock undanta förbudet om det bedöms att det inte finns någon alternativ källa till låganrikat uran som är nödvändig för att upprätthålla driften av en kärnreaktor eller ett amerikanskt kärnenergiföretag, eller om importen bedöms ligga i nationellt intresse. Import under sådana undantag är strikt begränsad och alla undantag måste upphöra senast den 1 januari 2028.

Effekter och genomförande

Förbudet mot import av LEU träder i kraft 90 dagar efter lagens ikraftträdande och upphör år 2040.

- Ett förbud mot import av ryskt uran är nödvändigt för att frigöra 2,72 miljarder dollar som avsatts i nyligen antagna anslag för att återuppliva en konkurrenskraftig inhemsk anrikning och omvandlingsförmåga, säger Maria Korsnick, VD för Nuclear Energy Institute.

Påverkan på den globala marknaden och inhemsk produktion

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har USA:s kärnenergiföretag arbetat för att skapa en pålitlig, säker inhemsk bränsleförsörjning. Amir Adnani, VD för Uranium Energy Corp, betonar att den nya lagen stärker både USA:s energi- och nationell säkerhet genom att avsluta det ohållbara beroendet av rysk uranimport. Bolaget förbereder sig för att återuppta uranproduktionen i Wyoming i augusti, följt av verksamhet i Texas år 2025.

Den här lagen är en viktig del i USA:s strävan att minska sitt beroende av utländska energiresurser och bygga upp en stark och självständig energisektor.

Källa: Nuclear World News