Stipendium till bioenergiledare

Jan Häckners dotter Cecilia Häckner lämnade över priset till Mia Iwarsson Wide och Rolf Björheden i samband med Svebios årsmöte den 24 april i Stockholm. Foto: Alan Sherrard.

Mia Iwarsson Wide och Rolf Björheden, båda verksamma vid Skogforsk, har fått Jan Häckners bioenergistipendium för sitt framstående arbete med att leda utvecklingen av kunskap om effektiv och hållbar produktion av biobränsle från skogen. En central del av deras arbete har varit att sprida denna kunskap till en bredare krets.

Under rådande osäkerhet och energikris på grund av Rysslands invasion av Ukraina har efterfrågan på biobränslen ökat markant, samtidigt som utbudet har minskat på europeisk nivå. Den kunskap som Mia och Rolf har byggt upp är nu avgörande för att ta vara på den outnyttjade potentialen av biobränsle från skogen.

"Jag är oerhört stolt och glad, både för min egen del och för Skogforsk och alla medarbetare som bidragit till våra framgångar och resultat. Vi har gjort stora framsteg, men det finns fortfarande många viktiga frågor att arbeta med för att skapa långsiktighet och stabilitet inom bränslebranschen - både för energi- och skogsindustrin, och särskilt för de berörda entreprenörerna," säger Mia Iwarsson Wide.

"Det är väldigt glädjande. Jag ser detta som ett pris för oss på Skogforsk som arbetat med detta, och alla som hjälpt till i detta arbete. Det är ett tecken på att vi är på väg mot ett nytt genombrott inom bioenergi. Den globala osäkerheten kring försörjningskedjor gör att vi måste utforska om vi kan göra detta på egen hand. Klimat- och beredskapsfrågorna gör att bioenergi hamnar i fokus," säger Rolf Björheden.

Motiveringen för deras utmärkelse lyder: "Mia Iwarsson Wide och Rolf Björheden tilldelas priset för sitt framstående arbete med att utveckla och sprida ny kunskap om effektiv och hållbar produktion av biobränsle från skogen."

Mia Iwarsson Wide och Rolf Björheden har båda haft ledande roller vid Skogforsk och har i dessa roller drivit utvecklingen av effektivare utnyttjande av skogsbränsle med stort personligt engagemang. De har på ett trovärdigt sätt spridit denna kunskap till en bredare krets inom skogsbruks- och bioenergibranschen, vilket har gett stor påverkan på produktion och hantering av skogsbränsle från grenar, toppar och andra skogssorter.

I dagens oroliga tider har efterfrågan på biobränslen ökat kraftigt, samtidigt som utbudet är begränsat i europeiskt perspektiv.

Det är viktigt att snabbt utnyttja de erfarenheter och kunskaper som finns för att maximera den outnyttjade potentialen och producera mer hållbart skogsbränsle. Utan den stora kunskapsbasen som Rolf och Mia har byggt upp med hjälp av sitt forskarteam, skulle starten för detta ha varit betydligt längre och orsakat mer osäkerhet på energimarknaden.

Genom omfattande publiceringar och utbildningsverksamheter har Mia och Rolf spridit både djup och bred kunskap om skogsbränsle, vilket är en viktig del av Sveriges energisystem.

Bakgrund Skogforsk drev programmet ESS Effektivare skogsbränslesystem mellan 2007 och 2015 med en budget på 133 miljoner kronor. Rolf Björheden ledde arbetet i början och byggde upp ett forskarteam med denna inriktning. Skogforsk har sedan, under ledning av Mia Iwarsson Wide, fortsatt arbetet med att analysera och utveckla teknik och system för produktion av skogsbränsle.

Om Jan Häckners Bioenergistipendium Jan Häckners Bioenergistipendium delas ut av Svebio (Svenska Bioenergiföreningen) för att uppmärksamma personer eller organisationer som gjort betydande insatser för att främja användningen av bioenergi på ett miljömässigt och ekonomiskt optimalt sätt. Stipendiet är på 10 000 kr och delades ut av Cecila Häckner i samband med Svebios årsmöte den 24 april i Stockholm.