Banbrytande fusionssamarbete mellan General Fusion och Universitetet i Lissabon

General Fusions gigantiska plasmainjektor skjuter överhettad gas in i en kompressionskammare för antändning. Det kanadensiska företaget har utvecklat en ännu nyare version av injektorn, som är tio gånger kraftfullare. Foto: General Fusion

General Fusion, ett banbrytande företag inom fusionsenergi, har ingått ett samarbete med Universitetet i Lissabons Instituto Superior Técnico (IST) och deras forskningsenhet Instituto de Plasmas e Fusão Nuclear (IPFN) för att utveckla en nyckeldiagnostik för deras Magnetized Target Fusion-teknologi.

Detta samarbete markerar ett betydande steg mot att realisera kommersiell fusionsenergi.

Genom att bygga en specialanpassad diagnostisk enhet både i Kanada och Portugal, kommer General Fusion att kunna samla viktig data om plasmadensitet i deras PI3-plasmainjektor, en viktig komponent i deras banbrytande fusionsdemonstrationsmaskin, Lawson Machine 26 (LM26). För att fusionsenergi ska kunna genereras, måste plasma uppnå tillräcklig densitet, temperatur och energikonfineringstid, kända som Lawsonkriteriet eller "triple product.

Mäter plasmadensiteten

Denna specialanpassade enhet, utvecklad av General Fusion tillsammans med IPFNs världsledande experter inom reflektometerdiagnostik, kommer att mäta plasmadensiteten både i PI3 och LM26.

Detta stödjer General Fusions omfattande diagnostikprogram inför LM26, som är planerad att uppnå fusionsförhållanden över 100 miljoner grader Celsius till 2025 och vetenskapligt genombrott motsvarande till 2026.

Den bakre delen av den diagnostiska utrustningen byggs i Universitetets labb i Lissabon, Portugal, medan framdelssystemet är under utveckling vid General Fusions anläggning i Richmond, Kanada. IPFN och General Fusion kommer att slutföra monteringen och installationen av diagnostiken på PI3 och starta testning inför sammanställningen av LM26.

LM26-maskin

General Fusion är snabbt på väg mot tekniska framsteg för att kunna leverera kommersiell fusionsenergi till elnätet under tidigt till mitten av 2030-talet. Företagets nya LM26-maskin, som byggs vid deras huvudkontor i Richmond, kommer att integrera deras operativa PI3-plasmainjektor med ett förenklat kompressionssystem.

PI3 är resultatet av 24 tidigare prototyper och över 200 000 plasmaexperiment. Det är en av världens största och kraftfullaste operationella plasmainjektorer, som redan har demonstrerat plasmatemperaturer på fem miljoner grader Celsius, tillsammans med 10 millisekunders självupprätthållande energikonfineringstid.

Kommersialisering av fusionsenergi

General Fusion, baserat i Richmond, Kanada, arbetar med en snabb och praktisk metod för att kommersialisera fusionsenergi. Företaget grundades 2002 och finansieras av en global syndikat av ledande energi riskkapitalföretag, industriledare och teknikpionjärer.

Viktig roll

IPFN vid Universitetet i Lissabon är en forskningsenhet med expertis inom plasmafysik, teknikteknologier, kontrollerad fusion, lasrar, fotonik och avancerad databehandling. Deras breda och erkända expertis ger dem en viktig roll i storskaliga EU-forskningsprojekt och program, inklusive EUROfusion, JET, ITER, IFMIF-DONES, ELI, ESA och FET Open, genom vetenskapliga och tekniska samarbeten och aktiv närvaro i deras styrande organ.

Källa: Pressmeddelande från General Fusion