Storbritannien bygger Europas första högteknologiska kärnbränsleanläggning

Urenco UK:s nuvarande anläggning i Capenhurst i grevskapet Cheshire. Foto: Urenco UK

Storbritannien har tilldelat 196 miljoner pund för att bygga den första anläggningen i Europa för att tillverka avancerat kärnbränsle. Anläggningen, som kommer att ligga i Capenhurst, Cheshire, förväntas börja producera kärnbränsle år 2031, med planer på att exportera eller använda bränslet nationellt.

Detta initiativ syftar till att bryta Rysslands monopol på tillverkningen av högkvalitativt låganrikat uran (HALEU) och säkerställa att andra länder inte är beroende av ryska exportvaror.

Ny generation

— Genom att bygga denna anläggning tar vi bort Rysslands grepp om den globala energimarknaden och förbättrar vår energisäkerhet, säger premiärminister Rishi Sunak.

Främjar jobbskapande och lokalt näringsliv

Det nya projektet beräknas skapa cirka 400 kvalificerade arbetsplatser och kommer att spela en central roll i att stärka den lokala leverantörskedjan och stimulera ekonomisk tillväxt i regionen. Det bidrar också till regeringens strävan efter att säkra framtiden för Storbritanniens kärnkraftsindustri genom investeringar i kompetensutveckling och utbildning.

— Vi är stolta över att leda vägen för kärnenergins framtid och för att minska energikostnaderna för brittiska medborgare, tillägger energiminister Claire Coutinho.

Fokus på fusionsteknik

Storbritannien satsar också på att utveckla fusionsteknik genom att bjuda in ingenjörs- och byggföretag till att lägga bud på kontrakt värt upp till 600 miljoner pund för att bygga världens första kommersiellt livskraftiga prototyp för en fusionkraftstation. Denna teknologi har potential att generera en nästan obegränsad mängd ren energi och bidra till Storbritanniens långsiktiga energioberoende.

— Fusion kan transformera vår energiförsörjning och ge en säkrare framtid för kommande generationer, påpekar Paul Methven, VD för UK Industrial Fusion Solutions.

Långsiktig strategi och internationella relationer

Investeringsprojektet är en del av en större strategi för att öka produktionen av uran, vilket diskuterades under COP28 där G7-länderna, inklusive Storbritannien, åtog sig att stärka den globala försörjningen. Denna plan stärker också de västerländska ländernas energisäkerhet genom att minska beroendet av ryska kärnbränsleleveranser.

— Genom att investera i framtidens kärnbränsleteknik kan vi också hjälpa våra allierade att utveckla sina egna kärnenergikapaciteter, säger Boris Schucht, VD för Urenco.

Det är tydligt att Storbritannien aktivt arbetar för att leda utvecklingen av nästa generationens kärnenergiteknik och stärka sin ställning på den globala energimarknaden, samtidigt som man bidrar till en säkrare och mer hållbar energiframtid.

Källa: Urenco & Brittiska regeringen