Skottland antar fjärrvärmelag

Danmarks energiminister Dan Jørgensen anser att hans land kan dela danska erfarenheter om utbyggnad av fjärrvärme med Skottland. Foto: Dan Jørgensen

Med den nya lagen kommer Skottland att ansluta 650 000 bostäder till fjärrvärme fram till 2030. Detta ger goda försäljningsmöjligheter för danska företag, säger danske energiministern Dan Jørgensen.

- Det är Danmarks ambition att vara ett globalt pionjärland och dela våra goda erfarenheter med grön övergång till andra länder, säger Dan Jørgensen om erfarenhetsutbytet med Skottland.

Efter Brexit var det ofta ett skämt bland opinionsbildande kretsar i Skottland att landet skulle bryta sig loss från Storbritannien och istället möta fler likasinnade och gå in som en del av Skandinavien.

Detta berodde främst på de sarkastiska anmärkningarna när det gäller att distansera sig från huvudkontoret i London, men i andra områden har Skottland närmat sig Skandinavien.

Det gäller speciellt inom fjärrvärme, som har blivit fett prioriterat fokus-område för den skotska regeringen i dess försök att nå landets klimatmål om en minskning på 75 procent till 2030.