Köpenhamn beställer ytterligare 21 elbussar av BYD

BYD har genomfört ytterligare en leverans av sina elektriska nollutsläppsbussar till Danmark. Totalt 21 nya generationens 13-meters BYD lågentré e-bussar överlämnades nyligen till den danska bussoperatören Anchersen A/S i Köpenhamn. Foto: BYD

BYD har levererat ytterligare 21 elbussar till den danska bussoperatören Anchersen. Bussarna är av den senaste generationen 13-meters lavendelbussar. De kommer att användas på olika rutter i Köpenhamn.

Bussarna har så kallade LFP-batterier (Lithium Iron Phosphate - LiFePO 4 ) med en räckvidd på upp till 300 km. Det ska gå att leverera större batteripaket med en räckvidd på upp till 400 km, men det kommer i så fall att överstiga nyttolasten.

Nickel och kobolt

Därför är batterier anpassade för körning fördelaktiga. Fördelen med den här typen av batteri är att järnfosfat är betydligt billigare än nickel och kobolt som används flitigt i flera andra typer av batterier. Dessutom bör LFP-batterier ha längre livslängd.

De nya bussarna är kompatibla med den laddinfrastruktur Anchersen har sedan tidigare. Företaget har sedan tidigare 28 12-meters BYD-bussar. De nya bussarna har en kapacitet på upp till 70 passagerare.

Sparar anmärkningsvärt mycket

BYD har lyckats bra i Norden. Räknar man bussar på beställning har den kinesiska tillverkaren mer än 600 elbussar på den skandinaviska marknaden. De har hittills åkt mer än 40 miljoner kilometer och sparat mer än 44 000 ton CO 2-utsläpp jämfört med liknande dieselbussar.

Källa: BYD