Nu får övriga Europa ta del av Göteborgs mångåriga erfarenhet inom fjärrvärme, då EU-projektet Celsius snart igång i staden. Detta är EU:s största projekt hittills inom programmet Smart Cities och det ska bidra till storskalig utbyggnad av fjärrvärme och fjärrkyla i hela Europa.
Göteborgs Stad och Göteborg Energi leder projektet och under fyra år ska man tillsammans med London, Rotterdam, Genua och Köln inspirera 50 europeiska städer att ta vara på spillvärme i fjärrvärmesystem. EU bidrar med hälften av den totala budgeten på 26 miljoner euro.
Göteborgs fjärrvärmenät är 100 mil långt. 90 procent av flerbostadshusen och 12 000 villor värms upp med fjärrvärmen, liksom många industrier och offentliga lokaler.
Under årens lopp har Göteborg också blivit väldigt bra på att använda återvunnen energi och spillvärme som bränsle för fjärrvärmeproduktionen. Avfallsförbränningen står för 24 procent medan spillvärmen, bland annat från raffinaderierna, bidrar med 36 procent av energin.
– Vi är väldigt duktiga på att utveckla systemet och använda värmeresurserna flera gånger. Vi tar vara på nästan all spillvärme, från industriella processer till avloppsvattnet, säger Katrina Folland, Göteborgs Stads koordinator för projektet Celsius.
En av demonstrationsanläggningarna i Göteborg kommer att vara ett nybyggt hus i Kvillebäcken, där man lagrar värme inuti byggnaden vilket gör att man har värme att ta av om det blir väldigt kallat och slipper ta till fossilt bränsle. Tvätt- och diskmaskiner som drivs av fjärrvärme visas också upp, och man kommer att presentera ett projekt i Göteborgs hamn. När en av de stora Danmarksfärjorna lägger till vid kaj kopplar man in fjärrvärme som ersätter de oljeeldade pannorna ombord.
Simon Wyke är en av dem som deltar i projektet i Göteborg. Han kommer från Greater London Authority, som styr hela Londonregionen där 33 olika stadsdelar ingår.
– I London talar man allt mer om fjärrvärme och det är också något som prioriteras i vår klimat- och energistrategi. I dag står fjärrvärmen bara för några få procent av stadens energiförsörjning, målet är att det ska öka till 25 procent fram till 2025, säger Simon Wyke.
Under studiebesöken har han fått ta del av hur Göteborgs Energi har utvecklat systemet för att ta vara på spillvärme och han imponeras av hur man arbetar med detta. Kunskapsutbytet som sker i och med projektet är han övertygad om kommer att skynda på utvecklingen av fjärrvärmesystemen i London.
En av projektets huvudteser är att det finns ett energiöverskott i form av spillvärme i Europa. Detta motsvarar hela den mängd energi som krävs för att värma och kyla alla Europas byggnader. Det betyder att det inte finns något energiproblem alls utan snarare ett distributions- och fördelningsproblem. Potentialen att spara pengar, energi och koldioxidutsläpp är enorm; 900 miljoner ton koldioxid skulle kunna sparas om projektets åtgärder genomförs.
Målet är att 50 nya städer ska ansluta sig till projektet före utgången av 2016.
– Flera städer har redan visat intresse och några har redan påbörjat en utbyggnad av fjärrvärme. Vi ska stödja och hjälpa dem att utveckla systemen, säger Katrina Folland.