Energin ska förena i EU

Foto: Flickr
Foto: Flickr

En energiunion ska bli ännu ett kitt som knyter samman länderna i EU.

Fast minst lika viktigt blir att sätta P för Rysslands gasmakt i Europa.

Energifrågornas betydelse för såväl säkerhet som ekonomi och miljö gör dem till en huvudfråga under de kommande åren. Och EU-kommissionen har höga ambitioner.

-Det här har potential att öka integrationen i EU på samma sätt som kol- och stålunionen hade på 1950-talet, hävdade huvudansvarige kommissionären Mares Sefcovic när planerna i grova drag presenterades på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Kommande månader och år väntar konkreta förslag på lagar och regler för att exempelvis bättre koppla samman elnät över gränserna och öka andelen förnybar energi.

Ur Kremls grepp
En tung del i planerna är också att komma undan dagens stora beroende av Ryssland när det gäller naturgas.

Talande nog hölls EU-presentationen ungefär samtidigt som den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva förklarade att Ukrainas ovilja att betala för rysk gas till separatistområdena i Donetsk och Luhansk "luktar folkmord", och att rysk gas till EU nu kan komma att sina på grund av konflikten.

I Bryssel försöker dock de energiansvariga undvika att alltför uttalat säga att man vill komma ur det ryska greppet.

-Vi vill ha bästa möjliga relationer med Ryssland, men vi vill också bredda antalet leverantörer, sade klimat- och energikommissionären Miguel Arias Cañete.

Positiv Baylan
Från svensk sida är energiminister Ibrahim Baylan (S) "i grunden positiv". Sverige tillhör samtidigt dem som trycker på för att energiunionen inte bara ska handla om nya gasledningar.

-När vi nu ändå ska göra ett antal saker tillsammans då är det viktigt att EU fokuserar på energieffektivitet, förnybart och att skapa ett marknadsregelverk som gör att det finns goda förutsättningar för privata investerare att till exempel investera i bättre sammankopplingar, säger Baylan till TT.

Sverige vill samtidigt inte ha några order uppifrån om vilken energi vi ska använda oss av.

-Varje land måste få förfoga över sin egen energimix, säger energiministern.

-Vi vill ha bästa möjliga relationer med Ryssland, men vi vill också bredda antalet leverantörer.

EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete om planerna på en energiunion.

(TT)