Fennovoimas kärnkraftsprojekt avbryts

Här skulle ett nytt kärnkraftsverk byggts med start 2020. Bilden visar byggnadsområdet idag på udden Hanhikivi i närheten av orten Pyhäjoki i västra Finland. Nu vill Finland frigöra sig från rysk energiproduktion så snabbt som möjligt. Foto: Fennovoima OY

Fennovoimas kärnkraftsprojekt anses avbrutet både på nationell och kommunal nivå i Åbo till följd av Rysslands invasion i Ukraina. Åbo Energi har varit delägare i projektet sedan 2013.

Enligt statsminister Sanna Marins uttalande i Yles A-studio nyligen finns det inte någon fortsättning för projektet Fennovoima. Marin menar att Finland bör frigöra sig från att vara beroende av rysk energiproduktion så snabbt som möjligt.

Även näringsminister Mika Lintilä uttalade sig nyligen om att han inte kommer att bevilja byggnadstillstånd för Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Finländskt dotterbolag

Drygt 34 procent av Fennovoima ägs av ett finländskt dotterbolag till ryska Rosatom. Rosatom är ett statsägt företag som hanterar såväl kärnenergin i Ryssland som det uran som används till kärnvapen.

Åbo energi förlorar 20 miljoner euro

Åbo stadsfullmäktige beslöt år 2013 att stadens energibolag, Åbo Energi, går med i Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

De politiker Yle Åboland har talat med svarar enhälligt att Åbo inte kan fortsätta med projektet, trots att staden ännu inte fått något skriftligt utlåtande angående saken.

Åbo äger cirka 3,7 procent av Fennovoimas huvudägare, Kraftaktiebolaget SF. Procentandelen innebär en investering på cirka 41 miljoner euro för Åbo stad. Åbo Energi har redan betalat 20 miljoner för projektet.

Kan försöka sälja

Åbo Energi har förlorat 20 miljoner euro, något man måste konstatera är ett faktum. Man kan alltid försöka sälja sina aktier men det har visat sig vara svårt för de städer och kommuner som velat sälja sina, eftersom det inte finns någon efterfrågan.

De Gröna motsatte sig starkt Fennovoimaprojektet redan från start. Weber säger att det ställningstagandet främst berodde på att det ryska statsägda bolaget Rosatom är en av ägarna i projektet.

Källa: Nyhetssajten Svenska YLE

 

...