Finlands största avfallskraftverk startar driften

Vanda energis avfallsförbränningsverk startar driften i Finland norr om H:fors. Foto: Vanda Energi
Vanda energis avfallsförbränningsverk startar driften i Finland norr om H:fors. Foto: Vanda Energi

Som bränsle i kraftverket används källsorterat blandavfall som samlats in av Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) i huvudstadsregionen och av Rosk’n Roll Ab i Nyland. Kraftverket kommer att hantera 320 000 ton avfall per år. Den totala investeringen i avfallskraftverket uppgår till cirka 300 miljoner euro.

Det är Vanda Energi som byggt kraftverket vid Långmossebergen i östra Vanda. Både tidsplanen och budgeten har hållit vid byggandet. Byggandet startade 2011 med markarbeten, grundstenen murades i maj 2012 och i maj 2013 firades taklagsöl på bygget.

Kraftverket börjar med att producera fjärrvärme till fjärrvärmenätet i Vanda och el till riksnätet i april. Per år producerar avfallskraftverket 920 gigawattimmar fjärrvärme och 600 gigawattimmar el.

Kalle Patomeri, projektchef för avfallskraftverket och driftchef för Vanda Energis förbränningsverk, säger att han överraskats över hur låga mängder utsläpp kraftverket producerar.

Det nya avfallskraftverket ersätter en produktionsenhet vid kraftverket i Mårtensdal, som senast år 2015 når slutet av sin livslängd. Avfallskraftverket bidrar också till att motarbeta klimatförändringen då det minskar konsumtionen av kol och mängden blandavfall som deponeras på avfallsplatser.

Vanda Energis förbrukning av kol vid produktionen av el och värme minskar med cirka 30 procent. Bolagets totala utsläpp reduceras också med cirka 20 procent jämfört med dagens nivå. Projektet främjar dessutom sysselsättningen.

Under början av 2013 jobbade i medeltal 250 personer på byggarbetsplatsen och när installationsarbetena pågick som intensivast i sommar arbetade närmare femhundra personer där.

I och med kraftverket minskar Vanda Energis användning av fossila bränslen (stenkol, naturgas) inom energiproduktionen med cirka 30 procent och bolagets koldioxidutsläpp i Vanda med cirka 20 procent. Kraftverket effektiviserar utnyttjandet av blandavfall, när avfallet inte längre dumpas på soptippen.