Svenska fjärrvärmebolag satsar i Storbritannien

Foto: Christer Wiik
Foto: Christer Wiik

Genom en satsning från Energimyndigheten så får 30 svenska bolag hjälp att etablera sig och expandera sin verksamhet i Storbritannien. Detta inom ramen för programmet Heat Networks-Sustainability by Sweden. Bolagen är verksamma inom fjärrvärmebranschen nu hålls programmets första aktivitet på Storbritanniens ambassad i Stockholm.

– Vi kan redan nu se att programmet har potential att ge flera av bolagen möjlighet att etablera sig på den brittiska marknaden. Efterfrågan på svensk kompetens och lösningar ökar i takt med att fjärrvärmemarknaden nu ska byggas ut säger Ann-Sofi Gaverstedt, projektledare på Energimyndigheten.

Den brittiska regeringen har satt upp ett mål om att fjärrvärmen ska växa med åtta procent årligen. I och med detta så är det ett bra tillfälle för svenska fjärrvärmeföretag att komma in på marknaden.

Att så många svenska bolag har anmält sig till programmet beror enligt Energimyndigheten på flera olika faktorer. Dels är det exempelvis viktigt att växa på en internationell marknad för att kunna överleva som företag. Dels har det funnits en efterfrågan hos de svenska bolagen att gå ihop i en gemensam svensk konstellation för att kunna marknadsföra och erbjuda delar av hela system.

– Det går inte att göra som ett mindre enskilt bolag, och den möjligheten kan vi nu erbjuda genom programmets plattform, säger Ann-Sofi Gaverstedt.

Plattformen ska även erbjuda brittiska aktörer att delta i ett samarbete för att utveckla fjärrvärmemarknaden, en del av bolagen behöver hämta hem innovationer för att utveckla den svenska marknaden.

Programmets mål är att bidra till att etablera starka och långsiktiga relationer mellan Sverige och Storbritannien inom fjärrvärmefrågor. Relationerna ska bygga på ökad förståelse för givna förutsättningar och utvecklat förtroende för lösningar inom energisektorn och dess genomförbarhet.

Energimyndighetens satsning på programmet är ett resultat av att den svenska energiministern har pekat ut hållbar värme och kyla som ett område att prioritera för internationella samarbeten i den svenska exportstrategin. Det i kombination med en analys som Energimyndigheten har gjort visar på att det är ett bra tillfälle att satsa för att svenska företag ska kunna vara en del av utvecklingen av fjärrvärme i Storbritannien.

Programmet är ett samarbete mellan Energimyndigheten som huvudfinansiär och Business Sweden i Storbritannien. I projektgruppen ingår även representanter från Sweheat&Cooling och Nordic Heat.