Storbritannien tillkännager en innovationsfond för utsläppsfria fordon

Det finns nu mer än 35 000 laddningsstationer över hela Storbritannien på över 13 000 platser. Foto: British Department for Transport.

I Storbritannien kan innovativa idéer för utsläppsfria fordon dra nytta av en andel av en finansieringspott på 20 miljoner pund som nyligen tillkännagavs av British Department for Transport. DfT planerar att inleda en forsknings- och utvecklingstävling inom området e-mobilitet.

Tävlingsfokus kommer att stå öppet för "några av de mest lovande tekniska innovationerna angående elfordon".

Enligt arrangörerna kan detta inkludera utsläppsfria utryckningsfordon, laddningsteknik eller återvinning av EV-batterier. När det gäller projektets finansiering ställs 18 miljoner pund av finansieringen till företagens förfogande av Byrån för fordon med låga utsläpp.

Däremot tillhandahålls de andra 2 miljoner pund av regeringen själv, som lovade att "stödja innovationer från småföretag och organisationer genom Nisch Vehicle Network".

Niche Vehicle Network är "en oberoende sammanslutning av mer än 900 nischfordonstillverkare och teknikföretag som främjar forskning om koldioxidsnål teknik".

- Den finansiering som tillkännagavs kommer nu att hjälpa till att utnyttja några av de smartaste talangerna i den brittiska teknikindustrin, uppmuntra företag att bli globala ledare inom EV-innovation, skapa jobb och skynda på oss i riktning mot våra netto-noll-ambitioner, sade transportsekreterare Grant Shapps. 

Nyheten offentliggjordes, efter en stor budgetfördelning, där en ”rad innovationsfinansieringstävlingar med stöd av sammanlagt 92 miljoner pund inleds i syfte att stödja energilagring, flytande vindkraft till havs och hållbara projekt inom produktion av biomassa”.

Finansieringens syfte är att stödja den brittiska regeringens mål att avveckla all försäljning av fossil- och hybriddrivna bilar fram till 2035.

Vidare meddelade arrangörerna att innovationsfondens finansiering skulle kunna bidra till att skapa cirka 6 000 kvalificerade jobb under det kommande decenniet.