Finlands Strålsäkerhetscentral granskade rysk kärnkraftsteknik på distans

Hanhikivi byggplats. Här i västra Finland bygger Rosatom ett kärnkraftverk av typ AES-2006 VVER med en planerad kapacitet på 1200 MWe. Bild: Fennovoima)

Finlands Strålsäkerhetscentral har på grund av existerande resebegränsningar granskat leverantören Raos Projects kvalitetskontroll och projekthantering på distans. Diskussionen med den ryska leverantören Raos Project sköttes på Skype. 

Kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki i norra Österbotten avancerar, enligt Helsingforstidningen Huvudstadsbladet. 

Över 30 ryska experter på Raos Project deltog i granskningen som pågick i tre dagar, uppger den ryska kärnkraftskoncernen Rosatom i ett pressmeddelande.

Granskningen visade att tre av fem kvalitetskrav nu har uppfyllts. Nästa granskning av Raos Projects projekthantering ska enligt planen förverkligas under det fjärde kvartalet i år.

Raos Project är ett dotterbolag till Rosatom Energy International som i december 2013 undertecknade ett leveransavtal med Fennovoima. Raos Project har förbundit sig att planera, bygga och installera ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Fennovoimas mål är att få byggnadstillstånd för det nya kärnkraftverket nästa år. Investeringens värde uppgår till cirka 7 miljarder euro.