Tyska vindkraftsbranschen kräver mer hamnkapacitet för offshore-projekt

Vindkraftsbranschen anser att den tyska regeringens förslag inte fullt ut möter de växande kraven för utbyggnaden av offshore-vindkraft. Foto: Siemens

Trots höga inkomster från nya vindkraftslicenser till havs, har Tysklands vindkraftsbransch svårt att möta regeringens energiomställningsmål på grund av brist på hamnkapacitet. Enligt branschens företrädare behöver Tyskland snabbt utveckla sina hamnar för att stödja utbyggnaden av offshore-vindkraft, en åsikt som inte helt delas av den federala regeringen.

Stefan Thimm, chef för Bundesverbands Windenergie Offshore (BWO), uttrycker oro i tidningen Handelsblatt över att Tysklands hamnar inte är anpassade för att möta regeringens energipolitiska mål. Han pekar på hur grannländerna Nederländerna och Danmark redan har anpassat sina hamnar i Eemshaven respektive Esbjerg för att stödja offshore-vindkraftsprojekt.

Möter inte fullt ut

Tysklands federala regering har visserligen erkänt problemet. I ett utkast till hamnstrategi föreslår transportminister Volker Wissing (FDP) att stärka hamnarnas konkurrenskraft och utveckla dem till "hållbara knutpunkter för energiomställningen". Trots detta anser branschen att förslaget inte fullt ut möter de växande kraven för utbyggnaden av offshore-vindkraft.

Denna situation visar på en kritisk flaskhals för Tysklands ambitioner om en framgångsrik energiomställning, där branschen nu kräver mer konkreta och snabba åtgärder för att expandera och anpassa hamnkapaciteten till de stora behoven av offshore-vindkraftsutbyggnad.

Källa: Bundesverbands Windenergie Offshore (BWO)/Handelsblatt