4 frågor till 4 bolag

Gävle Energi

Peter Rosenkvist, Affärschef fjärrvärme/fjärrkyla Gävle Energi

1. Vilka fjärrvärmeprojekt jobbar ni med just nu, vilka är nyligen avslutade?

Vi jobbar oerhört mycket med långsiktiga effektiviseringar. Vi äger undercentralerna hos våra kunder, och mäter då temperaturer frekvent med ett mål om att sänka både fram- och returtemperaturer. Under 2016 har vi varit aktiva med ett utvecklingsprojekt tillsammans med FVU, där har vi tittat på relining av fjärrvärmeledningar. Alltså, istället för att skotta upp rören kan vi istället relina dem med en infodrad silikonstrumpa i röret.

2. Vilken är er position på den svenska fjärrvärmemarknaden?

Gävle växer oerhört mycket, förra året anslöt vi ungefär 100 villor och 35-40 företagsanslutningar. Vi har ett fortsatt fokusområde på att implementera ett helt nytt NIS-system. Hela företaget blir inblandat i detta jätteprojekt.

3. Hur hett är fjärrkyla?

Som ovan nämnt är vi aktuella med ett jätteprojekt där ett nytt nätinformationssystem ska implementeras. Det gäller då både för fjärrvärme och fjärrkyla - all vår infrastruktur som ligger både under och över jord. På så sätt kan vi få en bättre översikt gällande underhåll och reinvestering.

4. Hur ser era framtidsplaner ut? (vilka är era planerade projekt?)

Under de senaste fem åren har vi lagt stort fokus på att utveckla våra fjärrvärmeprodukter. Fler och nya lösningar som kan ersätta alternativa processer och uppvärmningsformer. För fem år sedan var vi ganska traditionella, den värme vi sålde gick till att värma upp hus och varmvatten – idag har vi hittat nya lösningar som markvärme, uppvärmning av badvatten, bänkar som värms med cirkulerande returvatten och byggvärme. Vi har även gjort en anslutning till kustbevakningens största båt, vilken tidigare hade en oljebrännare. Utmaningen är att båten måste vara redo för utryckning när som helst och måste då ständigt hållas varm.

 

Göteborg Energi

David Hellström, Verksamhetsområdeschef på Göteborg Energi

1. Vilka fjärrvärmeprojekt jobbar ni med just nu, vilka är nyligen avslutade?

Det största projekt vi jobbar med just nu är ett nytt kraftvärmeverk eldat med biobränsle där vi håller på med en förstudie. Under 2017 ökar vi också andelen biobränsle i våra befintliga anläggningar (”Bio-prio”) vilket innebär att de lokala utsläppen av koldioxid minskar markant. Fjärrvärme är också fokus i flera av våra forsknings- och utvecklingsprojekt, till exempel det levande labbet, HSB Living Lab, på Chalmersområdet där vi studerar hur returvärme kan användas effektivare i fjärrvärmenätet. Vi har även tagit beslut om att bygga en ackumulatortank, där vi får möjlighet att lagra energi och på det sättet utjämna toppar i efterfrågan. Ackumulatortanken planeras att stå klar under 2019.

2. Vilken är er position på den svenska fjärrvärmemarknaden?

Vårt fjärrvärmenät har utvecklats sedan 1950-talet och är nu ett av de största i Sverige. Vi planerar fortsatt expansion i samband med den stadsutvecklingen som pågår i Göteborg.

3. Hur hett är fjärrkyla?

Fjärrkyla är mycket hett. Göteborg växer så det knakar och vi står inför en betydande expansion av bostäder och arbetsplatser. Efterfrågan på fjärrkyla ökar och vår ledning och styrelse fattade nyligen beslut om en kraftig utbyggnad av fjärrkylanätet för att möta de behov som finns. Bland annat planeras en ”ringledning” som ska binda samman staden med en ledning under älven.

4. Hur ser era framtidsplaner ut? (vilka är era planerade projekt?)

Vårt övergripande mål är att all vår fjärrvärme år 2030 ska komma från förnybara eller återvunna energikällor. För att klara detta planerar vi bland annat för ovan nämnda bio-kraftvärmeverk och ackumulatortank. Bostäder och andra fastigheter motsvarande ett nytt Halmstad ska byggas i Göteborgs centrala delar fram till 2030 och vi är mycket delaktiga i planeringen av denna expansion. För att bidra till stadsutvecklingen och nå målet med fossilfri fjärrvärme kommer investeringar på många miljarder kronor krävas de närmaste 10-15 åren.

 

Öresundskraft

Magnus Ohlsson, strategi- och utvecklingsingenjör vid Öresundskraft i Helsingborg. 

1. Vilka fjärrvärmeprojekt jobbar ni med just nu, vilka är nyligen avslutade?

Generellt är det hög aktivitet i och omkring Helsingborg och Ängelholm. Till exempel Gustafslund, ett exploateringsområde utanför Helsingborg där samtliga entreprenörer valt fjärrvärme. Ett annat är Drottninghög, en stadsdel där vi moderniserar och förtätar fjärrvärmesystemet. Andra projekt är förstärkning av fjärrvärmenätet i Ängelholm och anslutning av Oceanhamnen i Helsingborg, en del av stadsförnyelseprojektet H+. Vår bild är att fjärrvärme alltid finns med som ett konkurrenskraftigt alternativ när fastighetsbolag och entreprenörer vill tala energilösningar.

Vad gäller avslutade projekt kan vi konstatera att sammankopplingen 2015 av fjärrvärmenäten i Helsingborg, Landskrona och Lund genom den så kallade EVITA-ledningen har fungerat mycket bra. Öresundskraft, Landskrona Energi och Kraftringen optimerar nu gemensamt produktionen av fjärrvärme, samtidigt som ledningen öppnar för att ta tillvara mer spillvärme, bland annat från ESS i Lund.

2. Vilken är er position på den svenska fjärrvärmemarknaden? Den är stark. Räknat i årligt levererad fjärrvärme är vi ett av de tio största företagen i Sverige. Och tack vare att vår fjärrvärme består av en mycket hög andel återvunnen energi (95 % baserat på 2016 års statistik) är miljövärdena bland de bästa: primärenergifaktor 0,1, 38 gr CO2-ekv/KWh och 0,4% andel fossila bränslen för Helsingborg. Det bidrar till intresset bland kunderna.

3. Hur hett är fjärrkyla? Glödhett. Vi projekterar just nu för att bygga ut produktionen, från 16 MW till 30 MW. Vi har fått en vattendom som ger oss möjlighet att utnyttja havsvatten för kylning av absorptions- och vätskekylaaggregat. Absorptionskylaaggregatet ska drivas med restvärme som hämtas från fjärrvärmenätet. Det gör att fjärrkylan får väsentligt bättre miljövärden jämfört med kyla från med eldrivna kylmaskiner. Det har attraherat flera stora kunder, bland annat Helsingborgs nya kongresscenter SeaU.

4. Hur ser era framtidsplaner ut? (vilka är era planerade projekt?) Ett spännande projekt handlar om effektiviserat underhåll. Vi använder sedan några år ljudmätningar för att avgöra underhållsbehovet i fjärrvärmeledningar. Den metoden har nu förfinats och vi kan ännu mer exakt se var ledningarna är dåliga, utan att behöva gräva först. Och så lågtemperaturnät förstås, där vi diskuterar med olika parter om att bygga ett första nät.

 

Jönköping Energi

Jonas Wikström projektledare inom fjärrvärme, Jönköping Energi. 

1. Vilka fjärrvärmeprojekt jobbar ni med just nu, vilka är nyligen avslutade?

De vi arbetar med aktivt idag är ett par större exploateringsområden såsom Hovslätts ängar och Samset som är bostäder, samt Hedenstorp och Stigamo som gäller industri och verksamhet.

2. Vilken är er position på den svenska fjärrvärmemarknaden?

Vi är ett medelstort energibolag som har flyttat fram våra positioner genom åren gällande kundnöjdhet och utfall i Nils Holgerssonstudien.

3. Hur hett är fjärrkyla?

Fjärrkyla är hett hos oss, vi ansluter bland annat A6-köpcenter under 2017. Efterfrågan på fjärrkyla ökar stadigt.

4. Hur ser era framtidsplaner ut? (vilka är era planerade projekt?)

Då stadsförtätningen är hög i Jönköping så är vi givetvis med i dessa exploateringar såsom de pågående områdena Munksjöstaden och Kungsängen och det planerade området Skeppsbron.