Under 2015 gav de nordiska energiministrarna Jorma Ollila uppdraget att göra en strategisk genomlysning av det nordiska energisamarbetet och föreslå konkreta åtgärder för hur samarbetet kan utvecklas under de kommande fem till tio åren, skriver Fortum.
Fortum anser att rapporten som nyligen rapporterades är välkommen och ligger rätt i tiden eftersom den knyter an till diskussionen om den nordiska dimensionen i förhållande till den mer omfattande frågan om EU:s agenda för en energiunion där frågan om regionala samarbeten fått ökad betydelse.
Företaget stöder fullt ut uppmaningen till starkare koordinering mellan de nordiska ländernas energi- och klimatpolitik som kan stärka de nordiska ländernas möjlighet till påverkan i Bryssel genom bättre koordinering av ståndpunkter i EU. EU kommissionen bör vara djupt involverade i det framväxande regionala samarbetet, menar Fortum.
- På de integrerade och sammankopplade regionala elmarknaderna kommer beslut som fattas i ett land att få konsekvenser för andra länder. Utvecklingen mot mer koordinerade regelverk inte bara en möjlighet utan en absolut nödvändighet. Därför vill vi ge ett starkt stöd för iden att låta de nordiska länderna granska varandras regelverk i de delar de kan tänkas påverka utanför landets egna gränser. Detta ligger väl i linje med den EU förordning om styrning som just nu förhandlas mellan EU:s medlemsländer och parlamentet, säger Fortums koncernchef Pekka Lundmark.
Utvecklingen mot koldioxidfri kraftproduktion behöver fortsatta krav på utveckling av elmarknadsdesignen, enligt Fortum. I likhet med Ollila ser även Fortum att en marknadsdesign baserad på energy only är det bästa och mest kostnadseffektiva även för framtiden. Starka prissignaler i realtid, utvecklingen av en marknad för effektbalans och steg mot en harmoniserad regional marknad för elhandel är exempel på frågor som är viktiga att utveckla i närtid.
Jorma Ollila efterlyser ett starkare regionalt perspektiv avseende centrala regler för att minska koldioxidutsläpp, särskilt när det gäller EU:s system för handel med utsläppsrätter, stöd till förnybart eller möjliga nya frågor om ett lägsta pris för utsläpp. Fortums bestämda uppfattning är mogna tekniker för förnybar energiproduktion redan är konkurrenskraftiga i Europa och är därför inte i behov av ytterligare subventioner. Istället borde ETS stärkas och bli det enda verktyget för att minska utsläppen i de sektorer som omfattas av EU ETS.
Överensstämmelsen mellan EU:s och de nationella regelverken bör förbättras, menar Fortum som också anser att i det fall att regeringar även i fortsättningen vill ge stöd till förnybar energi så bör de länder som ingår i samman region sikta mot ett gemensamt stödsystem för att minimera påverkan på marknaden.