”Ny marknadssituation leder till nya risker för fjärrvärmebranschen”

Kristina Lygnerud, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Kristina Lygnerud, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Värmemarknaden omstrukturerades i samband med att elmarknaden avreglerades, och som ett resultat har fjärrvärmeföretagens marknadsvillkor förändrats avsevärt det senaste årtiondet. Den nya situationen medför att företagen i dagsläget är exponerade för fler risker än de som är kopplade till teknikutveckling, säkerhet och underhåll. Hur företagen hanterar risk samt hur operativ ledning och styrelse interagerar på temat riskhantering visas i en ny avhandling av Kristina Lygnerud, forskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

I avhandlingen studeras samtliga företag som är med i branschorganisationen Svensk Fjärrvärme (vilket innebär fjärrvärmeföretag som tillsammans står för ungefär 98% av fjärrvärmeleveranserna i Sverige). I avhandlingen påstås att branschen traditionellt sett haft ett tydligt fokus på tekniska risker, vilka man hanterar väl. Däremot kan man bli bättre när det gäller hanteringen av risker av annan karaktär, exempelvis genom att förbättra kundservice, prisinformation och kommunicera de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med fjärrvärme.
– Väl genomförd riskhantering kan till och med leda till affärsutveckling säger Kristina Lygnerud och nämner fjärrvärme till småhus som ett exempel.

Kristina Lygneruds studie visar att det råder samsyn bland en majoritet av bolagens operativa ledning och styrelse kring att riskhantering är viktigt för företagens framtida konkurrenskraft. Ett hinder för att omsätta denna insikt i praktiken är dock att styrelser i fjärrvärmeföretag oftast är mindre kunniga om riskhantering än ledningen.
– En förutsättning för att företagen skall kunna få del av det värde som riskhantering kan generera är att styrelsens kunskap om riskhantering stärks, säger Kristina Lygnerud.

Trots svårigheterna bolagen möter ser Kristina Lygnerud positivt på deras framtid och menar att fjärrvärmeföretagen har goda möjligheter att klara omställningen väl. Detta förutsatt att styrelse- och ledningsengagemang i riskhanteringsfrågor ökar så att företagen proaktivt arbetar med att hantera de risker de möter.