Stora prisskillnader på fjärrvärme

Foto: Otto Marand
Foto: Otto Marand

Svensk Fjärrvärme presenterar idag rapporten ”Prisvärd fjärrvärme?”, en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser. Enligt Svensk Fjärrvärme riktar sig rapporten till alla som vill förstå varför det lägsta fjärrvärmepriset i Sverige är hälften av priset i den dyraste kommunen.

– Fjärrvärmebranschen jobbar hårt med att bygga förtroende och bli tydligare i pris­sättningen. Det finns mer att göra och branschen tar detta på största allvar. Genom att förklara vad som påverkar priserna vill vi bidra till en ökad dialog, säger Peter Dahl, vice vd på Svensk Fjärrvärme.

Enligt rapporten är det några faktorer som i allmänhet ger ett lägre pris:

  • Stora nät
  • Kraftvärmeproduktion (samtidig produktion av el och värme)
  • Avfallsförbränning, jämfört med biobränsle

En faktor som påverkat priset uppåt i många nät, är priset på biobränsle som ökat kraftigt under 2000-talet.

Fjärrvärmenäten är oftast lokala, och ibland regionala. Många av de bakomliggande faktorerna för prissättning är också lokala. Det kan vara allt från markförhållanden, nätstorlek och hur tätt kunderna finns, till val av bränsle, investeringar och prissättnings­filosofi. Även statliga beslut om regler, skatter och styrmedel påverkar.

Det genomsnittliga fjärrvärmepriset per kommun i Sverige var 72,4 öre/kWh år 2009. Det gör att små nät kan få stor inverkan på genomsnittspriset. Vill man istället veta vad majoriteten av kunderna betalar använder man ett genomsnitt per levererad kilowattimme, så kallat volymviktat pris. Det volymviktade priset var 70,2 öre/kWh.

Fjärrvärme­priserna har ökat mindre än biobränslen och mindre än övriga energibärare, men mer än Konsumentprisindex, KPI. Beroende på hustyp ökade fjärrvärmepriserna mellan 11 och 12 procent perioden 2004-2009, räknat i fasta priser.

Politiska beslut påverkar också både pris och annan verksamhet. Ett exempel är koldioxidskatten. Trots att den har höjts sedan 2004 har skattens andel av fjärrvärmepriset minskat, tack vare branschens omställning till förnybar och återvunnen energi. Rapporten kan laddas ner här.