Ett flerfamiljshus med fyra trapphus kan sänka sin energikostnad med 63 000 kronor om året, bara genom att isolera rören rätt. Det visar en undersökning från Energimyndigheten. Samtidigt minskar risken för legionella.
I Sveriges fastigheter finns massor av rör som leder varmvatten till kök och badrum. Många installerades för länge sedan och en del är helt oisolerade, andra har tunn isolering. Detta leder till värmeförluster som fastighetsägarna i vissa fall inte är medvetna om.
Energimyndigheten har i en undersökning jämfört energiförlusterna för varma rör. Den visar att modern tjock isolering kan minska energiförlusterna med så mycket som 85 procent jämfört med ett helt oisolerat rör. Genom att uppgradera gammal isolering till ny, kan energiförlusterna i det närmaste halveras.
Om en fastighet med fyra trapphus isolerar alla varma rör i källare och biutrymmen, kan kostnaden för värmeförlusterna minska från 74 000 kronor om året till 11 000 kronor, alltså en besparing med 63 000 kronor per år.
– Att isolera varma rör är en relativt enkel och billig åtgärd, som dessutom sparar mycket energi. Allra viktigast är att rör blir rätt isolerade när man bygger nytt, säger Pernilla Ohlsson, som lett undersökningen på Energimyndigheten.
Anledningen till att det idag är så många rör som läcker värme, är att många hus har gammal isolering eller att montaget inte är utfört av en fackman.
Förutom de stora energifördelarna med att isolera varma rör, finns även en hälsoaspekt. Om oisolerade varm- och kallvattenrör ligger nära varandra, kan det kalla vattnet värmas upp och det ökar risken för att sprida bakterien legionella, som årligen smittar 1 000 personer i Sverige.