För ett år sedan ändrades investeringsstödet till solfångare och det har lockat helt nya aktörer att satsa på tekniken. Statistik för år 2009 visar att tio stora anläggningar har beviljats mer än 300 000 kronor per anläggning. Nio av dem ligger i Götaland.
Före 1 januari 2009 gick stödet för termisk solvärme, som det heter, främst till enfamiljshus och mindre anläggningar, men det har förändrats. Nu är det stora anläggningar som söker och beviljas stöd eftersom taket har höjts från 250 000 till 3 miljoner kronor.
– Vi märker ett stort intresse för solvärme från kommuner, kommunala bostadsbolag, landsting, fjärrvärmebolag, kyrkor och bostadsrättsföreningar, säger Arne Andersson vid Energimyndigheten.
Boverket har beviljat mer än 11 miljoner kronor i stöd för att bygga dessa tio större anläggningar. Stöd beviljas i relation till hur mycket värme som anläggningen beräknas kunna leverera.
– Jämfört med tidigare år har både ansökt belopp och beviljat stöd fördubblats. Samtidigt ser vi att enfamiljshus nu ansöker om solvärmestöd i något mindre utsträckning, säger Arne Andersson.