Ei vill utveckla fjärrvärmemarknaden

Bland annat vill Energimarknadsinspektionen att prisökningen ska följa en rimlig utveckling. Foto: Nuon
Bland annat vill Energimarknadsinspektionen att prisökningen ska följa en rimlig utveckling. Foto: Nuon

Energimarknadsinspektionens regeringsuppdrag att utveckla den svenska fjärrvärmemarknaden har utmynnat i två rapporter som lämnats till näringsdepartementet. Remissinstanserna som regeringen valt ut tar nu ställning till Energimarknadsinspektionens förslag.

I rapporten ”Prisförändringsprövning och likabehandlingsprincip för fjärrvärme” föreslås att företagens prisökningar begränsas utifrån vad som kan anses vara en rimlig kostnadsutveckling. Rapporten föreslår en prisändringsprövning som ska ske med hjälp av ett index som speglar fjärrvärmebranschens samlade kostnadsutveckling. Dessutom föreslås en likabehandlingsprincip som innebär att alla kunder som befinner sig inom samma kundkategori i ett fjärrvärmenät garanteras samma priser och övriga villkor.

– Med det förslag om prisförändringsprövning som nu tagits fram enligt direktiven i regeringens uppdrag så tas ingen hänsyn till den ingående prisnivån. Principiellt bör även den ingående prisnivån påverka vad som kan räknas som en rimlig prisförändring, säger Linda Werther Öhling, projektledare för rapporten om prisförändringsprövningar och likabehandlingsprinciper på Energimarknadsinspektionen.

Anledningen till att inte den ingående prisnivån ingår i bedömningen är att det inte är möjligt att fastställa denna nivå innan det föreslagna regelverket trätt i kraft. Därför har EI särskilt pekat på de risker som ett införande av prisförändringsprövning är förknippade med under dessa förutsättningar

Inspektionens andra rapport ”Reglerat tillträde till fjärrvärmenäten”, innehåller ett beslutsunderlag som syftar till att åstadkomma en så samhällsekonomiskt gynnsam fjärrvärmeproduktion som möjligt. Energimarknadsinspektionen föreslår att ett fjärrvärmeföretag inte ska kunna neka tillträde till näten utan särskilda skäl.

Om fjärrvärmeleverantörer och producenter av värme inte kan komma överens kring hur samarbetet ska se ut och vilken ersättning värmeproducenten ska få så föreslås en modell för reglerat tillträde. Modellen utgår från att fjärrvärmeföretaget inte ska behöva utsätta sig för någon ökad risk när de anlitar en värmeproducent.

– Det medför att värmeproducenten enligt modellen ska stå för hela kostnaden för att ansluta sin anläggning till fjärrvärmenätet. Modellen utgår sedan ifrån att fjärrvärmeföretaget ska ersätta värmproducenten utifrån den kostnadsbesparing fjärrvärmeföretaget gör genom att använda denna värme istället för att producera egen, säger Göran Heldesten, projektledare för rapporten om reglerat tillträde till fjärrvärmenäten på Energimarknadsinspektionen.