”Stor utmaning för EU att nå uppsatta klimatmål”

Det kommer att bli en utmaning för EU att nå de uppsatta klimatmålen till 2020. Detta trots att koldioxidmålet kommer att nås och överträffas. Takten vad gäller utvecklingen av förnybar energi och minskad konsumtion går för långsamt. Det visar den senaste upplagan av Capgeminis globala studie av energimarknaden.

Med hjälp av lågkonjunkturen och ländernas regelverk är EU nära att nå Kyoto-målet vad gäller minskningen av koldioxidutsläpp, trots att vissa länder är långt från sina mål. Under 2009 minskade utsläppen med 7 procent. Den globala finanskrisen samt att industri flyttats till länder utanför EU är faktorer som gör att målet kommer att nås och överträffas.

Men andra områden har inte samma utveckling. Trots en ökning av förnybar energi genom vind och solenergi med 15 procent respektive 53 procent så kommer det målet inte att kunna nås. Takten är för långsam för att nå 20 procent till 2020, enligt Capgeminis studie.

EU-kommissionen beräknar att av en total tillväxt på 1200 TWh så kommer 500 TWh från vindkraft. Enligt Capgemini är detta oroande då de bästa vindkraftsplatserna på land redan är utbyggda och vindkraft till havs är dyrt och komplext.

Finanskrisen har lagt locket på flera nödvändiga projekt och gjort att satsningar på sol och vindkraft har stramats åt. Dessa energikällor är inte konkurrenskraftiga ännu utan utvecklingen måste stödjas av kunderna. Myndigheterna skulle behöva öka priserna vilket inte är ett lätt beslut att fatta i en svag ekonomi.

Finanskrisen har även påverkat energikonsumtionen genom att verksamheten i industrin har minskat. Konsumtionen gick ner med hela 5,6 procent. Men det kommer inte att räcka för att nå målet till 2020.

– EU har en stor utmaning att nå de uppsatta klimatmålen, och den är i realiteten ännu större idag när frågor rörande EU:s konkurrenskraft och ekonomi inom eurozonen tar ökad plats på den politiska dagordningen. Osäkerheten kring framtida globala klimatöverenskommelser efter det att Kyoto-avtalet löpt ut 2012 verkar också hämmande. Särskilt som EU:s bidrag till klimatmålen är en droppe i havet om inte länder som USA, Japan, Indien och Kina kan komma överens om bindande åtaganden, säger Lars Molde, branschanalytiker på Capgemini Consulting.

Capgeminis studie visar också att energieffektiviseringsmålet kommer att vara svårt att uppnå, även om EU skulle ha nolltillväxt fram till år 2020. Stort fokus måste ägnas de sektorer där potentialen för effektiviseringar är störst bland annat inom transport- och fastighetssektorn.