Vattenfalls tyska kolkraftverk och brunkolsgruvor är en belastning för bolaget, enligt styrelseordföranden Lars G Nordström. Han vill ha regering och riksdag med sig på att sälja dem.
Men det är inte säkert att det blir en bra affär.
-Jag tror att det är svårt att göra en riktigt bra affär, men det får vägas mot de risker som finns i att vara kvar, lönsamhets- och hållbarhetsmässigt, sade Lars G Nordström till journalister efter att ha frågats ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU).
Han var där för att bidra till KU:s granskning av den förra regeringens hantering av Vattenfalls dåvarande planer på att öppna nya dagbrott för brunkol.
En miljöpartist, Lise Nordin KU-anmälde den förra regeringen fyra dagar före valet i höstas för att KU skulle granska om Vattenfall tillåtits göra lite som man ville vad gäller brunkolsplaner i Tyskland, i strid med miljömål och ägardirektiv.
Både Nordström och hans företrädare på posten, Lars Westerberg, hävdade att det egentligen inte fattats några nya brunkolsbeslut under deras tid, det vill säga från 2008 och framåt. Beslut med betydelse för nya investeringar i brunkol togs före det.
Lagt i bromsen
Lars G Nordström sade att han och styrelsen tvärtom lagt i bromsen på försommaren 2014. Då tyckte både tyska myndigheter och Vattenfalls tyska gren att bolaget borde söka nya tillstånd för brytning.
-Styrelsen har i modern tid sagt att vi ska avstå från att söka tillstånd och avstå från att utöka brytningen, sade Nordström och menar att det politiska läget i Tyskland vad gäller utsläppsskatter och avgifter är så osäkert att det också skulle vara en ekonomisk risk att öppna nytt.
Inför utskottet och efteråt talade sig Nordström varm för en försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland.
-Den är en belastning imagemässigt på bolaget i Sverige. I Tyskland är det en annan bild, där behöver man brunkol och kommer att behöva det under överskådlig tid och det är därför jag tycker att en försäljning skulle vara ett rimligt sätt att hantera det på.
Lägga sig i
På så vis, menar han, skulle Tyskland få ha brunkolet kvar, till glädje för tysk energiförsörjning, och debatten om brunkol, miljö och stora utsläpp skulle föras i Tyskland.
-Då behöver man inte ha den här debatten i Sverige, den svenska debatten handlar ju om att lägga sig i tysk energi- och miljöpolitik. Och det är Vattenfall inget bra på.
Miljöpartiet har tills nyligen helt förespråkat att Vattenfall ska stänga ner och avveckla, inte sälja, och har ett ord med i laget om Vattenfall hittar en köpare. Men Lars G Nordström menar att en nedläggning kan skada både bolagets och Sveriges relationer med Tyskland.
-Att avveckla verksamheten genom att bara stänga och gå hem tror jag inte vi får för tyska myndigheter.
(TT)