Ishavskraft och ABB i samarbete om laddinfrastruktur

Vattenfall och ABB öppnar för snabbladdning i Nordnorge. Foto: Vattenfall

Norge har ett mål om att 100 procent av nybilsförsäljningen ska vara fossilfri 2025. För att klara målet måste laddinfrastrukturen komma på plats och mest eftersatt har norra Norge varit. Nu har Ishavskraft som representerar sju av de nordligaste kommunerna valt att samarbeta med Vattenfall och ABB för att ladda regionen. Enova som ägs av norska klimat- och miljöministeriet stöttar utbyggnaden.

 I Norge är varannan såld bil eldriven och målsättningen att nå en fossilfri fordonsflotta är mycket tydlig. Den kraftiga elbilstillväxten har stimulerats av subventioner, medan utbyggnaden av laddinfrastruktur har hamnat på efterkälke, säger Susanna Hurtig, Nordenchef för E-mobilty på Vattenfall. Hon tillägger:

 Det här samarbetet är oerhört spännande och tillskottet av snabbladdarna kommer att betyda mycket för Nordnorge. Vattenfall har ju som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv så att nu kunna erbjuda InCharge, ända från södra Tyskland till Nordkap i norra Norge, känns helt rätt.

Vattenfall har ett leverantörsavtal med ABB, och levererar en helhetslösning till Ishavskraft omfattande snabbladdningsstationerna som är förkonfigurerade mot InCharge, Vattenfalls operatörstjänst för laddning.

– När det nya laddnätverket är färdigt runt årsskiftet kommer ABB-laddarna att utgöra ett pärlband av laddplatser, från söder till norr. Elbilister kommer att kunna köra på el i hela Norge och enkelt ladda utmed vägarna. Elbilar med noll utsläpp bidrar till flera av FN:s hållbarhetsmål och visar att elektrifiering spelar en viktig roll för minskade utsläpp, säger Gøran Salomonsen, vd på ABB Electrification Norway.