Det handlar om jobben, miljön och den rent fysiska säkerheten när EU söker ökat samarbete om energin.
Betydelsen är enorm - precis som oenigheten.
-Risken i det här projektet är ju att det konkret blir någonting med storskaliga infrastruktursatsningen inom gasområdet, men inte mycket mer, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Peter Eriksson (MP).
Han talar om EU:s energiunion - ett av EU:s särklassigt tyngsta och viktigaste projekt de närmaste åren, som på onsdagen lanseras vid en presskonferens i Bryssel.
Där ska den energiunionsansvarige vice kommissionsordföranden Mares Sefcovic och EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete presentera sina tänkta grundlinjer. Dessa ska senare i år och längre framöver leda fram till konkreta förslag på ändrade lagar och nya satsningar.
Jobb och miljö
Att frågan är viktig är alla överens om.
Tillgången till säker - och helst billig - energi är nödvändig för kontinentens allehanda företag, inte minst inom industrin. För närvarande ligger energipriserna minst 30 procent över det som konkurrenterna i USA betalar.
För miljöns skull och för att mota klimatförändringarna behövs samtidigt så ren energi som möjligt.
Händelserna i Ukraina har dessutom satt fokus på hur beroende vissa EU-länder är av gasimport från Ryssland och vilka politiska konsekvenser det kan få.
Kritisk Orban
Vad EU vill göra är ett helt lapptäcke med åtgärder, inkluderande allt från att göra det lättare att köpa och sälja energi över gränserna, till att stödja mer energieffektiva husbyggen.
En hel del väntas det strid om, inte minst tanken att låta EU förhandsgranska alla gasavtal med omvärlden som skrivs av medlemsstaterna.
-Det är en energiunion som inskränker den nationella suveräniteten, mullrade exempelvis Ungerns premiärminister Viktor Orban för en vecka sedan, precis efter att ha skrivit under just ett sådant avtal med Ryssland.
Från miljöhåll beklagas samtidigt att inte satsningarna på förnybar energi får större utrymme.
-Det är väldigt mycket fokus på gas. Det låser fast Europa i ett gasberoende, varnar Peter Eriksson (MP).
-Risken i det här projektet är ju att det konkret blir någonting med storskaliga infrastruktursatsningen inom gasområdet, men inte mycket mer.
Svenske EU-parlamentsledamoten Peter Eriksson (MP) om EU:s planerade energiunion.
Fakta: EU:s energiunion
EU-kommissionen presenterar under onsdagen ett så kallat meddelande om uppbyggandet av en energiunion. I meddelandet drar kommissionen upp linjerna för hur man vill öka energisäkerheten och -effektiviseringen, färdigställa den inre marknaden för energi och driva på för mer förnybara energikällor.
Enligt de utkast som läckt ut väntas kommissionen lista 15 punkter där man kommer gå vidare, i form av olika lagförslag och strategier. Bland annat väntas kommissionen kraftigt vilja förstärka befogenheterna för sin energisamarbetsorganisation, Acer.
(TT)