Fjärrvärmen i framtiden

Ett ökande antal lågenergibyggnader ställer fjärrvärmeföretagen inför nya utmaningar. Foto: Emrahus
Ett ökande antal lågenergibyggnader ställer fjärrvärmeföretagen inför nya utmaningar. Foto: Emrahus

Fjärrvärmen har en viktig roll i den fortsatta omställningen av energisystemet, men trots att fjärrvärmen redan är ett bra miljöval behöver den ständigt utvecklas för att möta framtidens behov. Dessutom försörjs de allra flesta flerbostadshus i Sverige idag med fjärrvärme och utbyggnadstakten håller på att mattas av.

Internationellt sett kommer efterfrågan på fjärrvärme med stor sannolikhet att öka i takt med att fossila bränslen fasas ut men samtidigt kommer behovet av värme att minska i takt med att vi blir allt bättre på att effektivisera vår energianvändning.

Och samtidigt som energiförbrukningen hos konsumenterna minskar ökar kraven på våra anläggningar. Ett ökande antal lågenergibyggnader ställer fjärrvärmeföretagen inför nya utmaningar. Denna utveckling har aktualiserat frågan om fjärrvärme och lågenergibyggnader går ihop.

Men trots att värmebehovet minskar och utbyggnadstakten av fjärrvärme till hus mattas av rymmer framtiden utbyggda fjärrvärmenät. Kraven på effektiva energilösningar som fjärrvärme kommer att bestå, tillexempel genom användning av fjärrvärme i vitvaror, vilket har studerats i ett projekt i forskningsprogrammet Fjärrsyn. Syftet med fjärrvärmedrivna vitvaror är att använda fjärrvärme, som har lägre kvalitet och pris än elenergi för uppvärmning och torkning och på så sätt spara el och utöka fjärrvärmeunderlaget.

Många fjärrvärmeföretag arbetar med att ta fram nya hållbara tillämpningar där bland annat energi från tillverkning av biodrivmedel tas tillvara i fjärrvärmenäten men även nya användningsområden och nya lösningar som kombinerar el, drivmedel och värme/kyla.

Enligt en rapport från Fjärrsyn finns det dessutom stora potentialer att öka användningen av fjärrvärme inom industriella processer i Sverige, från 100 gigawattimmar till 300 gigawattimmar för de 41 industrier belägna i 6 olika kommuner som analyserats.