Vattenfall gör nu en större satsning på att marknadsföra solceller till privatpersoner i Sverige. Tyvärr har det uppstått oklarheter kring reglerna om så kallad mikroproduktion.
– Detta är mycket olyckligt, säger Åsa Landenberg, affärsansvarig för solceller.
En något udda situation har uppstått kring regeringens förslag om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. Antar riksdagen propositionen, efter klartecken från EU-kommissionen, kommer mikroproducenter kunna få 60 öre per kilowattimme i skattereduktion för den överskottsel som levereras ut på nätet.
Det finns dock oklarheter om huruvida de mikroproducenter som får betalt för att leverera överskottsel till nätet, ska anses bedriva näringsverksamhet som i sådana fall kräver F-skattsedel, eller om det ska anses vara hobbyverksamhet.
It- och energiminister Anna-Karin Hatt gör sin tolkning medan Skatteverket gör en annan.
– Om man kommer fram till att solcellsägare bedriver näringsverksamhet så måste de betala energiskatt också på den el de producerar för sin egen förbrukning. Då skulle det bli riktigt svårt för oss och alla andra att sälja solceller, säger Anna Johansson, som arbetar med omvärldsbevakning på BU Sales Nordic.
Att situationen är knepig bekräftas av Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.
– Propositionen vill underlätta för mikroproduktion. Samtidigt kan det bli så att Skatteverket gör det svårare vilket gör detta mycket komplicerat. Villaägarnas budskap är att regeringen måste bestämma sig, i dag står de med ena foten på gasen och den andra på bromsen.
En sak verkar vara klarlagd och det är att alla mikroproducenter kommer behöva momsregistrera sig för att kunna leverera el till nätet och sälja den, exempelvis till Vattenfall.
Samtidigt som diskussionen pågår om regeringens proposition rullar Vattenfalls kampanj på där koncernen säljer solcellspaket till privatpersoner.
– Intresset för solceller bland våra kunder är större än förra året och vi får många förfrågningar om offerter. Däremot säljer vi inte lika många som förra året vid samma tidpunkt. Vi bedömer det som att det beror på oklarheter i reglerna. Det är olyckligt för våra kunder som står i beslut att göra en investering, säger Åsa Landenberg.
Nu förbereder Vattenfall sig för att kontakta de hundratalet befintliga solcellskunderna med besked om att de måste momsregistrera sig för att kunna sälja sin överskottsel.
– Jag hoppas att det kommer att klarläggande så fort som möjligt så att kunderna förstår att det inte är Vattenfall som är skurken här, säger Åsa Landenberg.