Storbråk i KU om Nuonaffären

Förra näringsministern Maud Olofsson.
Förra näringsministern Maud Olofsson.

Det blev ingen enig kritik i konstitutionsutskottet mot Maud Olofsson för Nuonaffären 2009. Som TT erfor bytte borgerliga ledamöter linje i dag. Även när det gäller statsminister Reinfeldt blev det splittring.

En majoritet i KU, bestående av de rödgröna och Sverigedemokraterna, kritiserar dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) för hanteringen av Vattenfalls köp av Nuon. Beredningen, den interna informationen och dokumentationen kring köpet har inte varit bra, enligt granskningen.

Men det blir inte inte någon enad kritik mot Olofsson, trots att utskottet verkade vara på väg i den riktningen. Källor i oppositionen uppger att de borgerliga partierna ändrade sin linje under förmiddagens möte.

Utskottet anser att statsminister Fredrik Reinfeldt har det övergripande ansvaret. Men de borgerliga ledamöterna anser inte att det finns någon laglig grund för det.

-Vi har ett kollektivt ansvar i regeringen, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) på en pressträff.

-Vad statsministern har ett ansvar för är att det finns tydliga riktlinjer och rutiner, kontrar vice ordförande Per Bill (M), och fortsätter:

-Sådana riktlinjer och rutiner fanns när Nuonfrågan bereddes.

Under utfrågningarna ägnade de moderata ledamöterna flera av sina frågor åt näringsdepartementets ansvar och uttalade också öppet att det var uppenbart att departementet, som Olofsson ledde vid tiden för Nuonaffären, inte hade följt rutinerna. Statsministern och finansminister Anders Borg sköt över det avgörande ansvaret på Olofsson och hennes departement.

-Statsministern och finansministern har sagt att de har fått information via medier i efterhand om ett köp på 100 miljarder kronor. Det visar att det finns skäl att se över hur kommunikationen fungerar, säger Peter Eriksson.

Per Bill beklagar oenigheten i en skriftlig kommentar.

"Jag kan bara beklaga, det hade varit en styrka att komma överens. Jag kan även se att KU:s ordförande ansåg det i går kväll", säger Bill och bekräftar att de fyra borgerliga partierna går fram med en egen reservation mot majoriteten.

Han hävdar att det i går kom ett förslag till "opolitisk" kompromiss från KU:s kansli, en kompromiss som Alliansen var redo att godta.

"Fram till i går trodde jag att vi förhandlade, men sen insåg jag att parallellt med våra samtal gick oppositionen till media med budskapet att deras mål är att komma åt statsministern", hävdar Bill och tillägger att det inte finns vare sig lag, regler, rutiner eller praxis som stödjer det.

-Valrörelsen har flyttat in i KU, sade Bill i en paus på förmiddagen och klagar på "politisering" av utskottets arbete.

Men Björn von Sydow, som företräder S i KU, avfärdar kritiken.

-Nej, det har den inte. Vi har försökt identifiera de statsrättsliga frågorna.

Maud Olofsson vägrade att komma till KU:s utfrågning. Därför ska utskottet nu utvärdera frågan om före detta ministrars medverkan ska regleras.

(TT)