Solenergins tillväxt bromsar in – Europa och USA möter nya utmaningar

Solpaneler. Skatteincitament skapar osäkerhet för investerare. Foto: Creative Commons Lic/Pixabay/ kredit: StockSnap
Solpaneler. Skatteincitament skapar osäkerhet för investerare. Foto: Creative Commons Lic/Pixabay/ kredit: StockSnap

Enligt SolarPower Europes rapport "Global Solar Outlook 2025" förväntas den globala tillväxten av solcellsinstallationer minska till 10 procent under 2025. Detta är en markant nedgång jämfört med 33 procent 2024 och 87 procent 2023. Bland orsakerna finns geopolitiska spänningar, osäker handelspolitik och en makroekonomisk miljö präglad av stagnation.

Trots att den globala produktionskapaciteten för solceller nu uppgår till cirka 1 200 gigawatt, installerades endast omkring 600 gigawatt under 2024 – hälften av kapaciteten. Denna obalans mellan produktion och efterfrågan bidrar till prispress och osäkerhet på marknaden.

Europa och USA: Utmaningar på hemmamarknaden

I Europa förväntas tillväxten av solcellsinstallationer stanna vid blygsamma 3 procent under 2025. Stora marknader som Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien och Polen står inför hinder som begränsad nätkapacitet, byråkratiska tillståndsprocesser och politisk osäkerhet. I Spanien bidrar låga elpriser och nätbegränsningar till en möjlig marknadskontraktion.

USA kan nå en "vändpunkt" 2025. En fortsatt tillväxt på 2,5 procent är möjlig, men osäkerhet kring skatteincitament och investeringsplaner, tillsammans med tidigare handelsåtgärder, skapar osäkerhet för investerare. Samtidigt kan snabbare godkännandeprocesser för energiprojekt under den nuvarande administrationen gynna solenergisektorn.

Asien fortsätter att leda

I kontrast till Europa och USA förväntas Asien, särskilt Kina och Indien, upprätthålla en stark tillväxt inom solenergi under 2025. Kina står för cirka hälften av de globala solcellsinstallationerna, trots en förväntad tillfällig nedgång på grund av marknadsreformer. Indien förväntas öka sina installationer med 21 procent, drivet av statliga upphandlingar och stödjande politik.

Denna utveckling understryker behovet för Europa och USA att adressera sina inhemska utmaningar för att förbli konkurrenskraftiga inom den globala solenergimarknaden.

Källa: SolarPower Europe – Global Solar Outlook 2025