Fortum Charge & Drive bygger nordisk laddkorridor

Foto: Fortum

Fortum Charge & Drive bygger den första laddkorridoren för ultransnabb laddning mellan Oslo, Stockholm och Helsingfors. Med ultrasnabb laddning blir det möjligt att även snabbt ladda kommande elbil med lång räckvidd, över 30 mil. I praktiken innebär det att de kommande elbilar som förväntas komma under 2018 kan köra från Oslo till Helsingfors på samma tid som en fossilbränslebil. Det meddelar energibolaget i ett pressutskick.

De ultrasnabba laddstationerna kommer att kunna leverera 150-350 kw effekt och klara alla vanliga bilmodeller. Det här är det första steget i att etablera ett nordisk nätverk som gör det möjligt för användarna att dra full nytta av den nya generationen elfordon och därmed göra långdistansresor fullt möjliga. De första ultrasnabba laddstationerna kommer att installeras under 2017.

Charge & Drive har som marknadsledande i Norge en omfattande erfarenhet av att installera och driva laddinfrastruktur. Norge är än så länge den enda massmarknaden för elbilar med mer än 100 000 elfordon på vägarna, med marginal det högsta antalet per capita i världen. För att säkerställa säkra och högkvalitativa installationer har Charge & Drive rekryterat personal med omfattande operativ erfarenhet av att bygga Teslas nätverk av Super Chargers i Norge.

Det nordiska nätverket består av 1200 laddstationer, 450 av dem snabbladdare (50 kW). Kunderna kan använda hela Charge & Drives med samarbetspartners nätverk, från parkeringshus till långdistansresor. Charge & Drive söker hela tiden nya samarbetspartner över hela Europa.

- Nu är det dags att ta Charge & Drives nätverk till nästa nivå så att elfordonens fulla potential kan göras tillgänglig för kunderna. Charge & Drive startade 2010 som ett projekt för att knyta samman de nordiska huvudstäderna genom ett nätverk av snabbladdare. Nu vill vi åstadkomma samma sak med ultrasnabb laddning. Vi var tidigt ute på marknaden och har därmed lärt oss mycket. På vägen har vi även byggt upp en ledande tjänst som är mycket uppskattad av våra kunder, säger Markus Hökfelt, chef för Fortum Charge & Drive. 
Källa: Fortum