Elpriset börjar stiga

Foto: Peter Nijenhuis

En torr sommar med mycket sol och värme innebär också högre elpriser för konsumenterna. I en överblick av elmarknaden så rekommenderar Vattenfall kunder att se över sina elavtal.

– Även om det rörliga elpriset börjat stiga något är prisnivån låg om man ser bakåt fyra-fem år. Det är med andra ord ett bra läge att se över elavtal. Jag skulle rekommendera att säkra elpris i ett fastprisavtal om man vill ha ett fortsatt pris på denna nivå. Har man större marginaler i sin ekonomi kan ett rörligt avtal vara bra men då är det bra att hålla koll på prisutvecklingen med jämna mellanrum, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Förra året i augusti låg det rörliga spotpriset på elbörsen Nord Pool på 15,87 öre/kilowattimme. I år är det nästan dubbelt så högt för augusti, 28,94 öre/kilowattimme, och trenden är att det rörliga priset är på väg upp. Fastprisavtalen ligger på ungefär samma nivåer som förra året.

Den främsta förklaringen till prisskillnaderna är att förra året blåste och regnade det mycket mer och kraftverken hade välfyllda vattenmagasin, vilket i sin tur pressade ned elpriset.

– I år har det varit betydligt torrare. Nu behöver vi och andra elproducenter spara på det vatten som finns och se till att vattnet räcker hela hösten och vintern. Om det inte börjar regna ordentligt vill säga, säger Jonas Stenbeck.

Under sommaren har, som vanligt, flera kärnkraftreaktorer tagits ur drift för att genomgå sitt årliga underhåll. Prispåverkan från dessa revisioner är betydligt mindre än från vind och hydrologi.