Vattenfall får kritik för kolgruva i Colombia

Foto: RGBStock
Foto: RGBStock

Vattenfall och AP-fonderna får kritik av biståndsorganisationen Forum Syd. Kritiken är kopplad till en kolgruva i Colombia, där lokala organisationer hävdar att mänskliga rättigheter kränks.

Cerrejón i norra Colombia är landets största kolgruva, och ett av världens största dagbrott. Gruvbolaget har tidigare anklagats för att tvångsförflytta boende, orsaka vattenbrist och förorena miljön. Enligt en ny rapport från Forum Syd lever många av problemen kvar.

-Människor har ofta förflyttats till områden och bostäder som är sämre. De har framför allt förlorat sin möjlighet till försörjning, säger Karin Gregow på Forum Syd, som har granskat Vattenfalls och AP-fondernas relation till gruvan.

Vattenfall köper stenkol från Colombia, drygt en miljon ton förra året, medan AP-fonderna har investeringar värda hundratals miljoner kronor i de bolag som äger Cerrejón. Men att få information om energibolagets eller pensionsfonderna dialog med bolagen går inte, enligt Forum Syd.

-Vattenfall brister i transparens och lever inte upp till FN:s vägledande principer. Man offentliggör inte sina genomlysningar av enskilda gruvbolag och vilka slutsatser man drar, säger Karin Gregow.

Gruvsektorn är en högrisksektor och Colombia är ett land där utmaningarna är stora. Det gör behovet av granskning extra stort, påpekar hon.

Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld hänvisar till att det rör sig om affärskritisk information.

-Vad gäller Cerrejón var vi där i december 2014 tillsammans med en delegation från den holländska regeringen. Vi har pratat både med gruvbolagen och de lokala organisationerna. Vi för en löpande dialog med Cerrejón och tycker att de tar frågorna på största allvar, säger hon.

Forum Syd anser att även AP-fonderna brister i transparens. Karin Gregow tycker också att man förlitar sig för mycket på information från gruvbolagen.

AP-fondernas etikråd tillbakavisar den kritiken och skriver i en kommentar att man är så transparent som det är möjligt utan att skada möjligheten att påverka bolagen.

En aktuell fråga just nu är att Cerrejón vill leda om ett vattendrag i området.

-Gruvbolaget säger att man kan göra det här med minimal påverkan, men en lokal organisation som tittat på plats hävdar att det skulle få allvarliga konsekvenser, säger Karin Gregow.

I första hand vill Forum Syd inte att Vattenfall ska sluta köpa kol från Colombia, eller att AP-fonderna ska sälja sina aktier i gruvbolagen.

-Vi vill inte gå så långt i dagsläget. Gruvan finns ju. Men de måste bli mer transparenta kring vilket påverkansarbete de gör, och utöva tryck på de här bolagen.

(TT)