Nu har Energimyndigheten tagit ett beslut om att stödja förstudien i LKAB:s, SSAB:s och Vattenfalls initiativ för en koldioxidfri järnframställning. Energimyndigheten har beviljat förstudien ett bidrag på 6,7 miljoner kronor.
– Stödet från Energimyndigheten är mycket glädjande eftersom det handlar om ett stort tekniksprång som måste till om vi ska lyckas. Det skulle inte bara stärka stålindustrin och därmed svensk järnmalmsproduktion, utan bli en viktig del i målet att göra Sverige fossilfritt till år 2045, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB
Det var i början av april som SSAB, LKAB och Vattenfall tillsammans meddelade att man initierade ett projekt för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri. Genom att gå ifrån dagens process med masugnar med kol och koks och istället använda direktreduktion med hjälp av vätgas är målet med initiativet att få en stålprocess som inte släpper ut någon koldioxid – utan bara vatten.
– Projektet kan vara startskottet för en radikal omställning av svensk stålindustri. På sikt kan det innebära att Sverige blir först i världen med storskalig produktion av järn med hjälp av vätgas, säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten.
SSAB, LKAB och Vattenfall anser att Sverige har mycket bra förutsättningar för ett sådant här initiativ. Man pekar på att här finns en specialiserad och innovativ stålindustri, tillgång till elkraft som är fossilfri och högkvalitativ järnmalm. LKAB har även redan en av världens klimatsmartare processer för att producera järnmalmsprodukter. Deltagarna i projektet menar dock att det krävs fortsatt betydande nationella insatser från staten, forskningsinstitut och högskolor under en period av 20-25 år förutom företagens egna insatser för att projektet ska kunna genomföras.