Serverhall i Rotebro kan generera fjärrvärme

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Nu säljer Sollentuna kommun en fastighet i Rotebro till Elementica AB. Bolaget vill etablera en serverhall på platsen. Serverhallen ska göra det möjligt för Sollentuna Energi och Miljö att köpa överskottsvärmen som ett tillskott i sitt fjärrvärmenät.

Detta innebär att värme som annars skulle gå till spillo nu kan tillvaratas och samtidigt minska koldioxidutsläppet.

På fastigheten Reveljen 4 i Rotebro fanns tidigare en hetvattencentral. Platsen har nu visat sig vara lämplig att etablera en serverhall på, vilket Elementica Data Center Construction AB, dotterbolag till Bahnhof AB, är intresserade av att göra. Om en serveranläggning etableras på fastigheten är avsikten att Sollentuna Energi och Miljö ska köpa överskottsvärmen för att använda i sitt fjärrvärmenät. Det skulle medföra en betydligt större andel återanvänd värme i Sollentuna Energi och Miljös fjärrvärmenät.

– Det här är ett bra steg mot vårt mål att ha helt koldioxidfri fjärrvärme. Det är väldigt roligt när man kan hitta lösningar som gynnar alla inblandade parter på detta sätt, säger Monika Söderlund Andreasson, vd för Sollentuna Energi och Miljö.

För att möjliggöra denna etablering behöver Sollentuna kommun sälja hela eller en del av fastigheten Reveljen 4 till Elementica.

– Det är mycket spännande att konstatera hur allt fler företag ser på de många möjligheter som finns med vår utveckling av Rotebro. Ett företag som dessutom medverkar till att vi gör kommunen än mer klimatsmart, ligger mycket väl i linje med våra höga miljöambitioner, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Sollentuna kommun

Ett intentionsavtal har tagits fram för att förtydliga den gemensamma ambition som Sollentuna Energi och Miljö, kommunen och Elementica har för att möjliggöra etableringen på platsen. Målsättningen enligt intentionsavtalet är att parterna ska vara klara med sina respektive utredningar i början av hösten. Sollentuna Energi och Miljö behöver dessutom göra vissa utbyggnader av sitt fjärrvärmenät för att kunna ta emot överskottsvärmen från Elementica.