Altor blir ny huvudägare kylkoncernen Nordic Climate Group

Foto: Hal Gatewood/Unsplash

Kylkoncernen Nordic Climate Group har haft en expansiv tillväxt under sitt första år - både sett till antal förvärvade bolag, omsättning och personal. Nu går det svenska riskkapitalbolaget Altor in som ny storägare i koncernen.

- Nordic Climate Group har tillsammans med Capillar inlett missionen om att erbjuda våra kunder hållbara och energieffektiva klimatlösningarna. Med Altor som ny huvudägare och strategisk partner kan vi fortsätta driva vår mission samt expandera och växa på nya geografiska marknader, säger Mats Åström, tf. CEO Nordic Climate Group.

Nordic Climate Group bildades i maj 2021 och består av 55 lokala entreprenörer i Sverige och Norge – alla kylföretag med starka lokala varumärken och marknadspositioner. Koncernen har under sitt första verksamhetsår haft en kraftig tillväxt, dubblat både omsättning och personalstyrka och är idag marknadsledande på den nordiska marknaden. Nordic Climate Group omsätter idag 2,2 miljarder SEK och har drygt 800 anställda.

Nordic Climate Groups erbjudande omfattar allt från komplexa kyllösningar för process- och livsmedelsindustri, kylda havsvattensystem till hållbara uppvärmningslösningar som exempelvis kommersiella värmepumpinstallationer.

- Det ligger i Altors DNA att samarbeta med bolag som drivs av starka entreprenörer, samtidigt som vi vill investera i bolag som driver den gröna omställningen, säger Petter Samlin, partner Altor.

-  Behovet av att erbjuda hållbara och smarta energieffektiva lösningar har aldrig varit större. Med Altor som partner är jag övertygad om att vi har valt en efterträdare som är dedikerad och väl positionerad att ta Nordic Climate Group till nästa nivå och höja koncernens redan ambitiöst satta mål, säger Johan Nylén, partner på Capillar Equity.

Koncernens delägare och ledning fortsätter att äga en stor andel av bolaget. Affären är under prövning av Konkurrensverket.