Tjeckiska republiken planerar en omfattande expansion av kärnkraften

Tjeckiska kärnkraftsverket Dukovany. Foto: Wikipedia Common, kredit: Petr Adamek

Tjeckiska regeringen siktar på att kraftigt utöka sin kärnkraftskapacitet genom att bygga upp till fyra nya atomreaktorer, vilket överträffar tidigare planer. Ursprungligen var endast en ny reaktor avsedd för Dukovany kärnkraftverk, men nu är planen att inkludera ytterligare tre, med två vardera i Dukovany och Temelin, nära den bayerska gränsen.

Ändringen kom efter att regeringen justerade sin ursprungliga upphandling för att uppmana till bud på upp till fyra nya reaktorer. Dock begränsades urvalet av potentiella leverantörer av säkerhetsskäl, vilket uteslöt ryska Rosatom och kinesiska China General Nuclear Corporation.

Västerländska företag som Electricité de France (EDF) och Korea Hydro Nuclear Power (KHNP) är nu de återstående konkurrenterna efter att amerikanska Westinghouse, överraskande nog, diskvalificerats på grund av ett icke-bindande anbud.

Ökade kostnader

Det tjeckiska energibolaget ČEZ, till största delen statligt ägt, har tidigare uppskattat kostnaden för varje reaktor till 6,5 miljarder euro, baserat på 2020 års beräkningar. Detta belopp förväntas dock ha ökat avsevärt sedan dess.

Tidsplanen för projektet och den slutliga kostnaden är fortfarande oklar, vilket framgår av liknande projekt som Hinkley Point C i Storbritannien, där kostnaderna och tidslinjen har överskridits betydligt.

Första reaktorn vid Dukovany beräknas tas i drift 2036, med förhoppningar om att detta initiativ kommer att bidra till en säkrare och mer självförsörjande energiförsörjning i Tjeckiska republiken.

Källa: Merkur.de